eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Van idő megelőzni az idei influenzát

Van idő megelőzni az idei influenzát

Október végétől kérhető a háziorvosoktól az influenza elleni védőoltás. Idén is egymillió háromszázezer oltóanyagot osztanak szét - mondta az InfoRádióban az Országos Epidemiológiai Intézet főorvosa.

A Föld északi féltekéjén található országokhoz hasonlóan 2016. október 3-tól Magyarországon is megkezdte működését az influenza figyelőszolgálat. Az idei szezonban mintegy 1 380 háziorvosi és gyermekorvosi praxishoz tartozó közel 2,2 millió lakos megbetegedési adatai alapján figyelik az influenzaaktivitást.

A járási hivatalok a figyelőszolgálatban résztvevő orvosok közül százat kértek fel arra, hogy rendszeresen küldjenek légúti mintát virológiai vizsgálatra az influenzás panaszokkal hozzájuk forduló betegektől.

 A 40. héten a figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentéseinek alapján október elején majdnem négyezer beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel. Ennek 21,9 százaléka gyermek volt, 43 százaléka fiatal felnőtt. 9,4 százalékuk tartozott a 60 éven felüliek korcsoportjába. Összesen négy influenza-gyanús betegtől küldtek vizsgálati anyagot virológiai vizsgálatra, de ezek egyiküknél sem igazoltak influenzát.

 Az influenza tünetei a magas láz, a hidegrázás, a torokfájás, az izomfájdalom és az erős fejfájás.

 A betegség ellen lehet védekezni – hívta fel a figyelmet az InfoRádiónak adott korábbi interjújában az Országos Epidemológiai Központ főorvosa.

 Csohán Ágnes elmondta, a rizikócsoportba tartozók az idén is térítésmentesen kapják meg az influenza elleni védőoltást. Ez már akár a héten kérhető a háziorvosoktól, ugyanis az oltóanyagot hétfőn és kedden kapják meg a helyi ÁNTSZ-től.

Molnár Zsuzsanna, az Országos Epidemiológiai Intézet főorvosa az InfoRádióban elmondta hétfőn elkezdték az egymillió háromszázezer térítésmentes oltóanyag kiszállítását.

„Ahhoz, hogy valamennyi háziorvoshoz eljusson az influenza elleni oltóanyag, körülbelül másfél hét szükséges, tehát október 26-a után érdemes keresni az oltóanyagot a háziorvosnál” - emelte ki Molnár Zsuzsanna.

Az influenzavírusok változékonysága miatt minden évben új oltóanyagot kell készíteni – mondta el az Országos Epidemiológiai Intézet főorvosa

„A WHO már tavasszal közzétette a javasolt összetételt, ennek alapján készült az oltóanyag, amelynek a gyártását engedélyezték és megkapta a forgalombahozatali engedélyét” - mondta Molnár Zsuzsanna.

A főorvos hozzátette, az influenza elleni védőoltás beadása elsősorban a krónikus betegeknek, érrendszeri, máj- és vesebetegségben szenvedőknek, várandósoknak és az egészségi állapottól függően 60 éven felül mindenkinek javasolt.

„Nagyon javasolt a védőoltás az egészségügyi dolgozóknak” - mondta Molnár Zsuzsanna.

Az influenzajárvány általában decemberben jelenik meg Magyarországon és egészen márciusig tart. Januárban szokott tetőzni, most még van idő felkészülni – hangsúlyozta az Országos Epidemiológiai Intézet főorvosa.

„A rendelkezésre álló két hónapot, novembert és decembert próbálja meg mindenki felhasználni arra, hogy elmegy a háziorvoshoz és beoltassa magát influenza ellen” - hívta fel a figyelmet Molnár Zsuzsanna.

Az Országos Epidemiológiai Intézet főorvosa kiemelte, az utóbbi öt évben csökkent a beadott védőoltások száma, Molnár Zsuzsanna hozzátette, szeretnék, ha ez a tendencia megfordulna és egyre többen kérnék a háziorvosuktól az influenza elleni védőoltást.

„Magyarországon influenza vírust még nem találtunk, Európában is csak egyetlen B-vírust találtak" - jelezte Molnár Zsuzsanna.

Az Országos Epidemiológiai Intézet főorvosa szerint az, hogy az idei járvány milyen lesz, nem jósolható meg.

„Jelenleg nincs arra vonatkozó információ, hogy az esetlegesen cirkuláló vírusokban olyan változás ment volna végbe, aminek hatására nagyobb járvány kialakulására lehetne számítani” - hangsúlyozta Molnár Zsuzsanna.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×