eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Sok a régi holmija? Így rendezzen garázsvásárt!

Egyre népszerűbbek a garázsvásárok, ahol az otthon feleslegessé vált árukat adhatjuk el. Garancia ilyen esetben is van a megvásárolt árukon, ennek bizonyítása azonban igen nehéz - közölte a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság szóvivője.

„A garázsvásárokon egy magánszemély a feleslegessé vált, saját használatra vásárolt, vagy ajándékba kapott, esetleg örökölt használt holmiját értékesíti alkalomszerűen. Ha a magánszemély az ingóságait nem gazdasági tevékenység keretében értékesíti, akkor az adóévben a 200 ezer forintot meg nem haladó ingóvagyontárgy értékesítéséből származó jövedelem után nem kell adót fizetnie, és számla-, nyugtaadási, illetve áfafizetési kötelezettség sem terheli” - közölte Vermes Bella.

Közölte: használt termék vásárlásakor is megilleti a vásárlót a szavatossági jog, vagyis az eladó szavatolja azt, hogy a terméknek nincs olyan hibája, ami a vevő számára nem ismert, ha pedig a vásárlástól számított egy éven belül bármilyen hiba fellép, akkor azért felelősséget vállal.

Természetesen csak akkor, ha az új tulajdonos azt a rendeltetésének megfelelően használta – tette hozzá a szóvivő.

A jogszabály szerint ilyenkor ki kell cserélnie, meg kell javíttatnia, vagy vissza kell vásárolnia a vevőtől – közölte.

„Ez azonban főképp bizalmi kérdés, mivel a legtöbb ilyen vásárlás szóbeli megállapodás alapján történik. Így vitás helyzetben a szóbeli megállapodás tartalmának bizonyítása viszonylag komoly nehézségekbe ütközhet” - figyelmeztetett Vermes Bella.

„Ezért azt javasoljuk, hogy mindenféleképpen körültekintően vásároljanak. Ha bizonytalanok, vagy úgy ítélik meg, hogy fennáll a kockázata annak, hogy a garázsvásáron megvásárolni kívánt termék esetleg nem megfelelő, vagy erről csak hosszabb használat során bizonyosodhatnak meg, akkor érdemes írásban rögzíteni az adás-vételt” - tanácsolta.

„Ilyen jellegű egyedi jogviták eldöntésére ugyanis kizárólag bírósági úton van lehetőség. Éppen ezért érdemes mindig óvatosnak lenni” - mondta a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság szóvivője.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×