eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

"Sufnituningos" a sínjavítás? - lapszemle

A Magyar Időknek nyilatkozó igazságügyi miniszter szerint jövőre juthat tárgyalási szakba az Európai Unió Bíróságán a kvótaellenes per. A Népszabadság arról ír, hogy noha az egészségbiztosító már az év elején javasolta 18 új rákgyógyszer támogatását, nem finanszírozhatja azokat.

A Magyar Időknek nyilatkozó igazságügyi miniszter szerint jövőre juthat tárgyalási szakba az Európai Unió Bíróságán a kvótaellenes per. Trócsányi László azt mondta, az eljárást "kiemelt figyelem kíséri majd, mert jogi és politikai értelemben is precedensértékű ítélettel zárulhat", noha jogi értelemben az október 2-i referendum és a per között nincsen kapcsolat.

A Népszabadság arról ír, hogy noha az egészségbiztosító már az év elején javasolta 18 új rákgyógyszer – köztük a bőrdaganatra, a tüdő-, a prosztata-, valamint a vérképzőszervi rákra ható készítmény – támogatását, mégsem finanszírozhatja azokat. Ahhoz ugyanis módosítani kellene egy jogszabályt, amely fölsorolja a támogatott szereket.

A Magyar Nemzet megtudta, hogy az adatvédelmi hatóság is vizsgálatot folytat az új háziorvosi törzskartonok ügyében. Ugyanis nem egyértelmű, miképpen használják fel a betegek adatait, és az érintettek megfelelő tájékoztatást kapnak-e arról, mely adatok megadása kötelező.

A Magyar Nemzetben arról olvashatnak, hogy a diplomások családostul hagyják el az országot. A fiatalok körében az Egyesült Királyság a fő célpont. Korcsoport szempontjából a 25 és 39 év közöttiek választják leginkább a kivándorlást. A Központi Statisztikai Hivatal Népességtudományi Intézetének tanulmánya alapján a szakmunkások családja általában Magyarországon marad, azonban a családfenntartó rendszeresen küldi haza a pénzt.

A Magyar Idők viszont arról ír, hogy egyre több hazai vállalat hirdet magyarországi állást a környező, nem uniós országokban. Kárpátalján már szinte minden második újsághirdetésben magyarországi gyárakba, irodákba keresnek munkaerőt, a Délvidéken szintén, ahol ingyenes lakhatási lehetőséggel csábítják a gyári munkásokat, varrónőket, szakácsokat. A lap szerint lassan már csak így enyhíthető az egyre akutabbá váló munkaerőhiány.

Nemrégiben még azt közölte a Népszabadság cikkére reagálva a BKV, hogy szakmailag rendben vannak a 4-es és a 6-os villamos vonalán azok a sínjavítások, amelyeket a lapnak nyilatkozó szakértő „sufnituningként” jellemzett. Ehhez képest most már a közlekedési vállalat sem tartja olyan jónak a javításokat. Legalábbis erre utal az, hogy a tervezettnél jóval előrébb hozták a nagykörút elhasználódott pályaszakaszainak szeptember elején még jövő évre előirányzott javítását.

A Portfolio arról számol be, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal közzétette az olaj negyedéves átlagárát, amely az új szabályok értelmében befolyásolja az üzemanyagok jövedéki adójának mértékét. A nemrégiben elfogadott új adószabályok értelmében ez azt eredményezi, hogy az autósok október 1-jétől jövedéki adóemeléssel szembesülhetnek. Tehát jövő szombattól literenként 5, illetve 10 forintos adóemelésre készülhetnek az autózók.

A Napi.hu szerint nagy változást hozna a magyar „agrobizniszben” a kormány. Átláthatóságot ígér az Földművelésügyi Minisztérium, hogy tudni lehessen minden egyes cégről, mit hogyan termel, hol gazdálkodik. A célok között szerepel, hogy az agrárium adja 2050-re a GDP 25 százalékát, valamint szeretnék a tudás- és információalapú mezőgazdaság kiépülését.

A Pénzcentrum.hu összeállításából megtudhatják: egyre több bank kínál valódi nullás, vagy legalábbis igen olcsó számlacsomagot, amely első látásra igen kedvezőnek tűnhet. A számla megszüntetésekor azonban a régi bankunk számlazárási díjat számíthat fel, ráadásul az is előfordulhat, hogy jelentős kedvezményektől esünk el, ha bankot váltunk. A folyószámla kiválasztásakor nem árt előre gondolni arra is, ha hamarosan kölcsönt szeretnénk felvenni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×