eur:
394.36
usd:
370.11
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Csak a tisztán elektromos autók vásárlását támogatja a kormány - a nap hírei

Megjelent a kormányhatározat a rövid- és középtávú közút-fejlesztésekről. Végső búcsút vettek Csoóri Sándortól az Óbudai temetőben.

Csak a tisztán elektromos autók vásárlását támogatja a kormány - mondta Lepsényi István gazdaságfejlesztésért felelős államtitkár az InfoRádiónak a nemzetgazdasági miniszter bejelentése után. Varga Mihály az e-mobilitas konferencián közölte: legfeljebb másfél millió forintos támogatás igényelhető a vásárlásához. A tárca elidegenítési tilalmat vezet be, így próbálja meg elkerülni azt, hogy a támogatást igénylők nyerészkedjenek az autóval.

Megjelent a kormányhatározat a rövid- és középtávú közút-fejlesztésekről. Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a múlt csütörtöki Kormányinfón jelentette be, hogy a kabinet 2500 milliárd forintos közút-fejlesztési programot hagyott jóvá. Kormányhatározat született a 2024-es budapesti olimpia és paralimpia pályázati garanciájáról is. A kabinet felhatalmazta a miniszterelnököt annak aláírására. A Normafa Park megvalósításához szükséges intézkedésekről is döntött a kormány, valamint rendeletben határozta meg a villamosenergia-rendszer jelentős zavara és a villamosenergia-ellátási válsághelyzet esetén szükséges intézkedéseket is.

Rendkívül alacsony szintre csökkent az államháztartási hiány augusztus végén. Az első nyolc havi deficit a végleges adatok szerint 274 milliárd forint volt, amire nem volt példa az elmúlt tizenöt évben - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium. A hiányadat az egész évre tervezett előirányzat 36 százaléka.

Visszavonta valamennyi csoportos létszámcsökkentési tervét a Dunaferr. Az acélipari társaság 3 évvel ezelőtt kezdeményezte 890, majd idén áprilisában további 300 alkalmazott elbocsátását. Cseresnyés Péter munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkár hangsúlyozta. a kormány 480 millió forint munkahely-megtartó támogatást nyújt a Dunaferrnek, amiből a létszám-leépítési szándék visszavonásán és a korábban elbocsátással érintett dolgozók továbbfoglalkoztatásán túl elkezdődik a munkaerő utánpótlás kinevelése is.

Jövőre indulhat a szociális életpályamodell bevezetése - közölte a szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár. Czibere Károly egy budapesti konferencián azt mondta: az emberi erőforrások minisztériuma teljesítette a kormány feltételeit, és minden készen áll a program indítására.

Széchenyi István születésének 225. évfordulóján felavatták és felszentelték a nagycenki Széchenyi-kastély helyreállított kápolnáját. Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a Széchenyi Emlékmúzeum megújult állandó kiállításának megnyitóján hangsúlyozta: a kormány eddig is sokat tett azért, hogy méltó módon helyreállítsa és gondozza a nemzeti emlékhelyeket, ezért a következő években 3 milliárd forintot fordít Nagycenkre.

Több mint ötmilliárd forintot fordít a kormány a Tanoda program folytatására - jelentette be a társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár. Czibere Károly elmondta: a támogatás lényege, hogy szakemberek segítenek a tanulásban hátrányos helyzetű gyerekeknek. Az ország minden részében működnek az intézmények, 40-45 százalékuk Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyében található.

Elhalasztotta a nyíregyházi gyilkosság gyanúsítottjának kiadását a bukaresti legfelső bíróság. A jogerős ítélet szerint a férfit csak azután adják át Magyarországnak a román hatóságok, hogy lezárult a tiltott fegyverviselésért ellene indított romániai büntető eljárás. A férfi kiadását korábban jóváhagyta a kolozsvári ítélőtábla, de a gyanúsított a legfelső bíróságnál fellebbezett.

A börtönök zsúfoltságának felszámolására és hatékony jogorvoslati rendszer kiépítésére tett javaslatot az igazságügyi miniszter az Országgyűlésnek. Trócsányi László az Emberi Jogok Európai Bíróságának több elmarasztaló ítélete után indítványozta a férőhely-bővítési program kiegészítését.

Végső búcsút vettek Csoóri Sándortól Budapesten, az Óbudai temető 16-os parcellájában. Az író, filmalkotó temetésén pályatársai és barátai mellett Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, Tornai József költő, Illyés Mária művészettörténész és Kósa Ferenc filmrendező mondott beszédet. A református szertartáson a kormány képviseletében ott volt Orbán Viktor miniszterelnök mellett Varga Mihály nemzetgazdasági és Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter. Csoóri Sándort hosszan tartó súlyos betegség után, életének 87. évében múlt hétfőn érte a halál.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×