eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Bizottságokban folyik a héten a parlamenti munka

Sem szavazások, sem törvényjavaslatok általános vitája nem várható a parlament őszi ülésszakának második hetén.

Ezen a héten a bizottsági munka kerül fókuszba az Országgyűlésben, a Ház csak ma ülésezik és a napirend előtti felszólalásokon, valamint képviselői kérdéseken kívül más nem is várható a 11-órától kezdődő ülésen, összesen 9 parlamenti bizottság tart ülést azonban a hét első két napján.

Az Európai ügyek bizottsága ma hallgatja meg a Miniszterelnökség egyik államtitkárának tájékoztatóját a múlt heti, Pozsonyban rendezett Európai Uniós csúcstalálkozóról, a Nemzeti összetartozás bizottsága pedig szintén a tárca képviselői révén tájékozódik az aktuális nemzetpolitikai kérdésekről, ám nagyrészt a már a Ház előtt fekvő előterjesztések megvitatása okán összeül a Fenntartható fejlődés bizottsága, az Igazságügyi bizottság, a Költségvetési bizottság, valamint a Mezőgazdasági bizottság is.

A Gazdasági bizottság holnapi ülésének napirendjén egyebek mellett a Gazdasági Versenyhivatal és az Állami Számvevőszék tavalyi tevékenységéről szóló beszámoló szerepel, amivel szinte egy időben a Külügyi bizottság a szlovák uniós elnökség prioritásairól tájékozódik. Mindemellett a Magyarországi nemzetiségek bizottsága is összeül kedd délután, részint az őszi törvényalkotási program áttekintésére.

Kérdésekkel és azonnali kérdésekkel fordulhatnak a kormányhoz a képviselők az Országgyűlés őszi ülésszakának első ülését lezáró napon, hétfőn.

Az ülésnap délelőtt 11 órakor napirend előtti felszólalásokkal kezdődik, amelyeket a kérdések követnek.

A parlament honlapján elérhető információk alapján a Fidesz padsoraiból Simon Miklós "újabb, a Jobbikhoz köthető korrupciós botrányról" kérdezi a belügyminisztert, míg frakciótársa, Font Sándor arra vár majd választ a földművelésügyi tárca vezetőjétől, hogy "mikor állnak át a magyar tehenek GMO-mentes üzemmódra".

Ellenzéki oldalról a szocialista Tukacs Istán azt kérdezi az emberi erőforrások miniszterétől, hogy mi maradt egészségügyi államtitkára öt pontjából, a jobbikos Ander Balázs a nemzetgazdasági miniszterhez fordulva kér magyarázatot arra, hogy a kormány "meddig tartja még cselédbéren" az állami vállalatok dolgozóit. Az LMP-s Sallai R. Benedek kérdésének címe: "Belátja-e a kormány a hibáját, és megadja-e minden nyugdíj előtt álló pedagógusnak a béremelést?".

A parlament ülése ezt követően azonnali kérdésekkel, majd napirend utáni felszólalásokkal ér véget.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×