eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Ezért barnult be a Tisza

Vízügyi főigazgatóság: szerves eredetű a Tisza barnás elszíneződése.

Természetes, szerves eredetű a Tisza felszínén foltokban úszó és a parton kirakódó hab, valamint a víz helyenkénti barnás elszíneződése Záhony térségében - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) vasárnap az MTI-vel.

Felidézték: csütörtökön több országos és helyi médiumban megjelent, hogy a folyóba nagy mennyiségű kommunális, tisztítatlan szennyvíz került, amelynek eredete nem ismert. A leírások szerint vastag barna habzást, valamint nagyon szennyezett vizet észleltek.

A jelenségről nem érkezett bejelentés, és a járőrszolgálat sem talált problémát - hangsúlyozták.

Azt írták, hogy péntek délelőttől helyszíni szemlét tartottak a Tiszán Aranyosapáti és Záhony között. Az alacsony vízállás miatt a folyó mindkét partján és a vízfelszínen motorcsónakkal végeztek megfigyelést az OVF szakemberei a megyei katasztrófavédelem vízügyi hatóságának képviselőivel együtt.

Megvizsgálták az érintett szakasz szennyvíztisztító telepeit, a záhonyit és a mezőladányit, rendellenes kibocsátást azonban nem tapasztaltak - emelték ki.

A Tisza felszínén foltokban úszó és a parton kirakódott habot, valamint a víz helyenkénti barnás elszíneződését természetes, szerves eredetűnek minősítették, szennyezésre utaló jelet nem észleltek.

A jelenség megegyezik a korábbi évek hasonló időszakában, tartósan alacsony vízállás esetén tapasztaltakkal, ezért nem tartották indokoltnak, hogy vízminőség-védelmi készültséget rendeljenek el - olvasható a közleményben.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 20. 05:50
×
×
×
×