eur:
392.16
usd:
366.78
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Az oktatás lehetne a fejlődés útja, ha...

Az óvodáztatást leszámítva minden területen, vagyis a közoktatásban és a felsőoktatásban is sereghajtó Magyarország az OECD-országok rangsorában - mondta az InfoRádiónak nyilatkozó oktatás-kutató.

Nahalka István ismertette, hogy a pedagógusok két évvel ezelőtti fizetésemelkedésének aránya kisebb, mint Magyarországon általában a béremelkedés. Az egy tanulóra fordított tekintetében, ahogy általában az oktatásra költött pénz szempontjából is hátul vagyunk a rangsorban. Általában hátulról a harmadik-negyedik helyen szoktunk lenni az OECD- és az uniós országok között is – jelezte az oktatás-kutató.

„Ez rendkívül alacsony egy olyan ország számára, amelynek részben az oktatásban kellene keresnie a megújulás lehetőségeit, a gyorsabb fejlődésének lehetőségeit. Nálunk az oktatás nagyon fontos szerepet játszhatna a társadalmi fejlődésben, de ilyen alacsony anyagi ellátottsággal nem lehet” - mondta Nahalka István.

Az OECD-országokban átlagosan 13 évet tanulnak a közoktatásban a gyerekek, ezalatt majdnem 122 ezer dollárt költenek rájuk, Magyarországon ez picit több mint 57 ezer dollár, tehát majdnem a fele.

„A közép- és a felsőfokú oktatás a legproblematikusabb, az alsófokú oktatásra és főleg az óvodáztatásra nagyobb fajlagos költségek esnek. De középfokon és a felsőoktatásban tragikus a helyzet. 2010-től kezdődő időszakban következett be nagymértékű változás, de már 2003-tól fokozatosan csökkent ezeknek a területeknek az ellátása” - jegyezte meg Nahalka István.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×