eur:
393.74
usd:
365.46
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Zacher Gábor: a kérdés az, mer-e a gyerek jó döntést hozni

Ma már a 12 éves gyermekekhez is eljutnak a tudatmódosító szerek, amelyek összetétele ráadásul sokkal kaotikusabb képet mutat, mint néhány éve - mondta Zacher Gábor, a Honvédkórház sürgősségi osztályának vezetője, a Populás Antal Gyermekvédelmi Konferencia egyik előadója.

„Dübörögnek az új szerek a piacon, évente körülbelül száz új szer jelenik meg, talán idén már nem lesz annyi. Hihetetlen innováció működik, cserébe egyre olcsóbban tudják előállítani a szereket, ami azt jelenti, egyre szélesebb körben hozzáférhető. Ma már 400 forintért lehet kapni egy biofüves cigarettát. Valljuk be őszintén, annyiért nem tud az ember a belvárosban parkolni” - hangsúlyozta Zacher Gábor.

A Honvédkórház sürgősségi osztályának vezetője kiemelte, az eladó nem feltétlenül tudja, milyen szerről van szó, rádob egy fantázianevet, hívja biofűnek, kristálynak, pentának, és a vevő sem tudja, mi van mögötte.

„Amikor egy új szer eljut Európába – nagyjából három hét alatt a selyemúton –, az országba kerülve nem viszik el egy laborba analizálni, hanem újfajta biofűként kerül a piacra. De, hogy melyik a kétszázegy-néhányból, azt nem tudják, az csak lefoglalás esetén vagy egy beteg vérmintájából, vizeletéből, esetleges haláleset alkalmával derül ki” - mondta Zacher Gábor.

Hozzátette: „nagyon bizonytalan ma a szerhasználat. Tizenöt éve a tabletta Extasy, a drága fehér por kokain, az olcsó fehér por amfetamin, a barna por heroin volt. Ma ezt nem tudjuk megmondani, tökéletesen összekeveredett ebből a szempontból a világ.”

A Honvédkórház sürgősségi osztályának vezetője jelezte, nagyon nehéz meghatározni, mikor találkoznak a fiatalok tudatmódosítószerekkel, tizenkét évesen már annyira nagynak érzik magukat, hogy kipróbálják.

„Találkoztunk már ilyen korú használóval, nem függővel, használóval. Itt is lejjebb csúszik az életkor, tizenöt éve tizenhat éves kort, öt éve tizennégyet mondtunk, ma már tizenkét éves korban kapcsolatba kerülhetnek a fiatalok a tudatmódosítószerekkel” - figyelmeztetett Zacher Gábor.

A megelőzéshez sok tényező szükséges. A Honvédkórház sürgősségi osztályának vezetője kiemelte, ezt befolyásolja a szociális minta, a jövőkép, az értékrend. Ami biztos, hogy a gyerek önmaga fog dönteni, de az a kérdés, mi alapján.

„A döntés mindig az egyénen múlik, ő fog hajnali fél kettőkor megkóstolni valamit, amivel egy haver megkínálja, de vajon tud, mer jó döntést hozni? Ez a nagy kérdés. Könnyen mondjuk, hogy lehet jó döntéseket hozni, ez szép mondat, és elvárjuk a gyerektől, de gondoljunk bele, mi, okos felnőttek mindig tudunk jó döntéseket hozni? Ha nem, hogyan várhatjuk el ezt a gyerektől?” - tette fel a kérdést Zacher Gábor.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×