eur:
394.64
usd:
364.89
bux:
65498.22
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Simicskó: nem történt mulasztás, vétség a Hortobágyon

A hortobágyi tűzszerészbaleset ügyét vizsgáló független bizottság semmilyen mulasztást, hibát, vétséget, elővigyázatlanságot nem állapított meg - jelentette be Simicskó István honvédelmi miniszter .

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság kezelésében lévő területen július elsején délután mentesítési feladatokat láttak el az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred tűzszerészei, amikor az egyik robbanótest, egy 250 kilogrammos bomba a hatástalanítás közben felrobbant. Négy tűzszerész meghalt, egy súlyosan megsérült.

A balesetben meghalt négy katonát hősi halottá nyilvánították. Juhász Attila főtörzsőrmester, Rózsa Nándor főtörzsőrmester, Balázs Ádám őrmester és Kozár Gábor szakaszvezető balesete ügyében a közigazgatási eljárás mellett a honvédelmi miniszter utasítására belső szakmai vizsgálatot is indítottak. A vizsgálat lezárásáig leállították a terület mentesítését.

Simicskó István honvédelmi miniszter a sajtótájékoztatón elmondta: a baleset okainak, körülményeinek feltárására független vizsgálóbizottság is alakult. A vizsgálatok lezárultak, sok tanulságot levontak, de az igazi tragédia mégis az, hogy a bomba felrobbant.

Felidézte, korábban a balesetben megsérült katona is azt mondta, amikor ő és Benkő Tibor vezérkari főnök a kórházban meglátogatta: "annak, hogy a bomba felrobban, annyi esélye volt, mint hogy ő életben maradt. Semmi."

Simicskó István közölte: a honvédség tűzszerészei eddig is szigorú szabályok szerint dolgoztak a Hortobágyi Nemzeti Park területén is, és azokat be is tartották.

Megjegyezte, hogy az ilyen típusú veszély mindig benne van ebben a hivatásban, de a hasonló balesetek elkerülése érdekében az adott térségben szigorúbb szabályokat alkalmaznak a jövőben a tűzszerészek.

Kérdésre válaszolva azt mondta: a Hortobágyi Nemzeti Park tűzszerészi mentesítését hamarosan, a tervek szerint még a hónapban folytatják.

A honvédelmi miniszter a balesettel kapcsolatos találgatások befejezésére is felszólított.

A balesetet nem elővigyázatlanság okozta - emelte ki Simicskó István, hozzátéve: négy kiváló tűzszerészt vesztett el a honvédség, ők lelkiismeretesen, odafigyeléssel, a szabályok betartásával végezték feladataikat.

Benkő Tibor vezérkari főnök azt mondta: a bombatestben lévő robbanóanyag elöregedése, a külső hatásokra való érzékenységének növekedése okozta a balesetet.

A vizsgálati jegyzőkönyvet idézve közölte: a katonák az előírásoknak megfelelő végzettséggel rendelkeztek. A járőrparancsnok egyértelműen és pontosan azonosította be a bombát, helyesen határozta meg annak hatástalanítási módszerét. A talált bombatípust ismerték, a hatástalanítás előkészítése, végrehajtása során sem történt mulasztás. A bombatestből a gyújtószerkezetet szakszerűen eltávolították a tűzszerészek.

A vezérkari főnök kérdésre válaszolva megerősítette: a protokoll szerint ha egy bombából kiszerelték a gyújtószerkezetet, akkor az már szállíthatónak minősül.

A közigazgatási hatósági eljárás sem a végrehajtó állomány, sem a munkáltató részéről nem állapított meg bűncselekmény gyanúját jelentő mulasztást - emelte ki a vezérezredes.

Simicskó István kitért arra is, hogy a Magyar Honvédség teljes kártérítési felelősséget vállalt, és szociális gondoskodást biztosít az elhunyt katonák hozzátartozói és családja számára.

Konkrét összeg említése nélkül a miniszter azt mondta: a honvédelmi tárca többszörös kártérítést fizet, mint korábban a biztosítók. Kifejtette: már a nyáron komoly kártérítési előleget utaltak át, megtérítették a temetési költségeket, továbbá síremléket is állítanak az elhunyt katonáknak. Felidézte továbbá, hogy a katonákat hősi halottá nyilvánították, és - miután jogszabály-módosítással visszaállította a posztumusz előléptetés lehetőségét - posztumusz hadnaggyá léptették elő őket.

A balesetben megsérült katonáról is gondoskodnak, és az elhunyt katonák családtagjait, hozzátartozóit a jövőben is segíteni fogja a honvédség - emelte ki a honvédelmi miniszter.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Jó sztorik a magyar tőzsdén

Jó sztorik a magyar tőzsdén

Reggel Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés, ezt követően Európában és Amerikában is óvatos emelkedést láthatunk a tőzsdéken. A magyar piacon különösen jó ma a hangulat, izgalmas befektetési sztorikban nincs hiány: jelentős pluszban áll a Waberer's részvénye, miután kiderült, hogy a társaság sikeresen lezárta a szerb disztribúciós piac meghatározó szereplőjének, az MD International többségi részesedésének felvásárlását. Ezen felül magas forgalom mellett emelkedik a PannErgy részvénye is, miután rekord évről tudott beszámolni a társaság bevétel és profit szinten is. Délután pedig az Alteo is bejelentette, hogy az egy részvényre jutó 200 forintos alap osztalék mellett 200 forintos rendkívüli osztalékot javasol részvényenként. Ami a gazdasági eseményeket illeti, ma az USA-ban a lakáspiaci adatok mellett az 5 éves inflációs várakozásokat is közzéteszik. Legutóbb növekedtek a várakozások, ami semmiképp nem jó hír a Fed számára.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×