eur:
395.33
usd:
366.29
bux:
65165.55
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Így újul meg a Kossuth tér - hetilapszemle

A megújuló Kossuth Lajos térről és az Európai Bizottság elnökének pályájáról írnak a hetilapok.

A Figyelő Jean-Claude Juncker pályájáról közöl összeállítást. Huszonkilenc évesen már miniszteri posztot töltött be, majdnem húsz évig volt Luxemburg miniszterelnöke, emellett kulcsszerepet játszott az Európai Unió létrehozásában és az euró bevezetésében. Karrierje túlélt egy lehallgatási és egy adóelkerülési botrányt, az Európai Bizottság elnökeként azonban több kritikusa van, mint valaha.

Juncker a Le Soir című belga lapnak adott interjúban bevallotta, hogy harminc éve egy Kis Maurice-nak becézett fekete füzetben írja össze, kik tettek neki keresztbe. „Nem vagyok bosszúálló típus, de jó a memoriám” - fogalmazott. Jól emlékszik például arra is, hogy miután 1995-ben luxemburgi miniszterelnök lett, Horn Gyula volt az első hivatalos vendége. A néhai magyar kormányfő több üveg Unicummal ajándékozta meg. Rossz nyelvek egyébként Juncker vicceskedő gesztusait alkoholfogyasztási szokásaival magyarázzák. Hitvallásáról pedig azt mondta: „Nem gondolkodom nemzeti kategóriákban. Számomra a politika koncepciókról szól”.

Nemsokára egy óriási munkagödör keletkezik az alig két éve átadott Kossuth téren: kezdődik a rekonstrukció következő üteme, amely megint alapvető változásokat hoz az ország legfontosabb közterületén – írja a Heti Válasz. A Steindl Imréről elnevezett projekt ősszel új lendületet kap, és egy nagyszabású építkezéssel folytatódik.

Az úgynevezett MTESZ-székház, vagyis a metrókijárat fölötti hétemeletes, modern épület helyén épül fel az Országgyűlés irodaháza, mivel a parlament az Országház óriási méretei ellenére helyhiánytól szenved. Egy végső soron sikertelen tavalyi ötletpályázat és a tartószerkezetek vizsgálata nyomán szokatlan döntés született: Hültl Dezső soha el nem készült, 1928-as szabályozási tervében előírt homlokzattal egy teljesen új irodaház épül, amit a föld alatt egy folyosóval kötnek össze az Országházzal, vagyis akkora építkezés kezdődik, hogy két-három évig megint folyamatosan gödrök, építőanyag-halmok és munkagépek lesznek a Kossuth téren.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?
Elemzés

Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?

Egyre csökken a németországi Zöldek párt támogatottsága, öt év alatt több mint duplájára, 25-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik semennyire sem tudnak azonosulni a párttal, ezzel Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált. A háttérben a zöldítés, a kormány energiapolitikája áll - mondta az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 07:57
×
×
×
×