eur:
392.91
usd:
366.43
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin

A magyarországi energiabiztonság jelentős javulására számít Szijjártó Péter - a nap hírei

Hosszútávra tervez a Mercedes Magyarországon - jelentette ki a nemzetgazdasági miniszter. Augusztusban is negatív maradt az infláció.

Jelentősen javulhat Magyarország energiabiztonsága, ha Horvátország és Románia felől is tud földgázt vásárolni - közölte a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter Miguel Arias Canete, uniós energiaügyi biztossal tárgyalt erről. A közép- és délkelet-európai országok energiaügyi miniszterei pénteken egyetértési nyilatkozatot írnak alá Budapesten arról, hogy a vezetékrendszerek összekötésével valósítják meg az észak-déli irányú földgáz folyosót.

Új, 15 milliárd forintos beruházást indít jövőre Győrben az amerikai Dana vállalatcsoport - jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter az InfoRádiónak elmondta: a fogaskerékgyártással foglalkozó cég ezzel a beruházással 200 új munkahelyet hoz létre 2020-ig. A győri üzem lesz a Dana csoport európai központja.

Hosszú távra tervez Magyarországon a Mercedes-Benz - jelentette ki a nemzetgazdasági miniszter. Varga Mihály a Daimler Busses vezetőjével és a Mercedes-Benz Hungária Kft. vezetőjével folytatott megbeszélés után közölte: a német autógyártó csaknem 600 milliárd forint értékű magyarországi fejlesztést valósít meg a közeljövőben.

Augusztusban is negatív maradt az infláció. A Központi Statisztikai Hivatal friss jelentése szerint a fogyasztói árak éves szinten 0,1 százalékkal csökkentek, júliushoz képest pedig 0,4 százalékkal mérséklődtek. Az élelmiszerekért, szeszes italokért, dohányáruért és a szolgáltatásokért többet, a gyógyszerekért és az üzemanyagokért kevesebbet kellett fizetni.

Közterületi kampányolásba és országjárásba kezd a Fidesz, hogy arra buzdítsa a választókat, szavazzanak nemmel az október 2-i kvótareferendumon. A Fidesz Országjárás 2016 elnevezésű rendezvénysorozat első állomása Veszprém volt. A kormányfrakció Balatonfüreden tartja háromnapos kihelyezett ülését, ahol szintén kiemelt téma a migrációs válság.

A Jobbikot nevezte Vona Gábor pártelnök az egyetlen alternatívának a 2018-as választáson a Fidesz-KDNP alkotta jelenlegi kormányon kívül. A Jobbik Dunakilitin rendezte meg kihelyezett frakcióülését. A tanácskozás főbb témái az egészségügy, az oktatás és a korrupció voltak.

A legfőbb ügyész szerint változatlanul stabil, jó eredményeket mutat és kellően gyors az ügyészségi munka. Polt Péter a tavalyi évről szóló országgyűlési beszámolójában úgy fogalmazott: az ügyészség törvényesen, az anyagi igazság szem előtt tartásával végzi feladatait.

Nem változtatott a 0 százalékos irányadó kamaton az Európai Központi Bank kormányzótanácsa. A döntés megfelel az elemzői várakozásoknak. Mario Draghi az EKB elnöke a döntés után arról beszélt: a bank mérsékelte ugyan GDP-növekedési várakozásait, ennek ellenére nem lát okot gazdaságösztönző monetáris intézkedései bővítésére.

Újabb, csaknem 350 millió euró segélyt hagyott jóvá az Európai Bizottság a Törökország területén tartózkodó menekültek ellátására. A bizottság tájékoztatása szerint az összeget a legkiszolgáltatottabb helyzetben lévő törökországi menekültek mindennapos szükségleteire fordítják.

Címlapról ajánljuk
Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Nagyjából a Magyar Nemzeti Bank várakozásainak megfelelő adatokat vár idén a magyar gazdaságtól Isépy Tamás, a Századvég makrogazdasági üzletágvezetője és Madár István, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője. Úgy vélik, az elmúlt időszak gazdasági válságainak egyik legfőbb tapasztalata, hogy sokkal több váratlan helyzetre kell felkészülnie a világnak.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×