eur:
393.32
usd:
367.4
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla

Kémkedéssel vádolnak egy magyar üzletembert - hetilapszemle

Kémkedéssel vádolnak egy kalandos életű magyar üzletembert - a Figyelő a titokzatos Maxim Norbert üzleti ügyeit, kapcsolatait igyekezett feltérképezni. Szlovákul szeretni címmel írt regényt szerelemről, a felvidéki magyar sorsról Durica Katarina, aki szerint elengedhetetlen a történelmi traumák kibeszélése.

Maxin Norbert élettörténete semmiképen sem mindennapi. A kalandos életű üzletembert az IMF-nek és az Egyesült Államoknak végzett kémkedés gyanújával állíthatják bíróság elé, a férfi hónapok óta előzetes letartóztatásban van. A Figyelő cikke kapcsolatba hozza Maximot a Fidesz legbelső köreivel és hatalmas beruházási projektekkel – főként a 2010 előtti időszakból. A lap felveti, hogy a kémügy magyarázata valójában a Fideszben amolyan „kavarógépként” aposztrofált üzletember korábbi konfliktusaiban, a hozzá köthető lejáratásokban rejlik. De hogy kinek a szemét szúrhatta Maxim tevékenysége, és egyáltalán: honnan szerezte a műkincsekre elköltött millióit – ennek próbált utánajárni a Figyelő.

Szlovákul szeretni – ezzel a címmel jelent meg Durica Katarina regénye, az író-újságíróval a Heti Válasz készített interjút. A könyv sajátos kombinációja egy szerelmi történetnek és a felvidéki magyarság elmúlt fél évszázados sorsának. Durica Katarina elmondta: fontosnak tartotta, hogy megírja az elmúlt évtizedek csehszlovákiai magyar történelmét. A szocializmus időszakáról ugynais szinte nem esik szó a magyar közösségekben. A kitelepítések, az állambiztonsági hivatal tevékenysége – mind felbukkannak a történetben. A szerző úgy véli: a traumák feldolgozása nem csak egy ember, hanem egy közösség életében is létfontosságú. A szlovákra módosított nevét viszont megtartotta, mondván: ez pontos lenyomata a kisebbségi magyar sorsnak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában
szakértők az Arénában

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.

Závecz: a legerősebb a Fidesz, de hat induló is megugorhatja a küszöböt az EP-választáson

Tovább csökkent a Fidesz támogatottsága, de április első felében még így is a választók negyedének támogatottságára számíthatott; Magyar Péter pártjának EP-listája a harmadik helyen áll – derül ki a Závecz Research Intézet friss közvélemény-kutatásából. A részletekről az InfoRádió Závecz Tibort, a Závecz Research ügyvezetőjét kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×