eur:
394.06
usd:
369.77
bux:
65661.4
2024. április 23. kedd Béla

A kedvező munkaerő piaci tendencia folytatódására számít Varga Mihály - a nap hírei

A főpolgármester szerint már 1994 óta folyamatosan téma Budapest közigazgatási szerkezetének átalakítása, mert - mint mondta - a mostani nem igazán vált be. Új gyárat épít az évtized végéig a Mercedes-Benz kecskeméti telephelyén.

A kedvező munkaerő piaci tendencia folytatódására számít a nemzetgazdasági miniszter. Varga Mihály a KSH második negyedévi adatainak ismertetése után azt mondta: a rendszerváltozás óta nem dolgoztak még ennyien Magyarországon, így a magyar foglalkoztatáspolitika új korszak küszöbén áll. A munkanélküliségi ráta 5,1 százalékra csökkent a második negyedévben.

Még a héten megkezdődnek az 500 férőhelyes mélygarázs építését előkészítő munkák a budai Millenáris Park területén - mondta a nemzetgazdasági miniszter. Varga Mihály, a 2. és 3. kerület országgyűlési képviselője az Inforádiónak elmondta: várhatóan 2017 őszén már látogatható lesz a kibővített Millenáris Park. A közösségi tér több mint 300 lombos fával, padokkal, játszótérrel és jelentős vízfelülettel várja majd a kikapcsolódni vágyókat.

A főpolgármester szerint már 1994 óta folyamatosan téma Budapest közigazgatási szerkezetének átalakítása, mert - mint mondta - a mostani nem igazán vált be. Tarlós István úgy véli: jelenleg nincs vita konkrét elképzelés kidolgozásáról. A fővárosi MSZP szerint nincs itt az ideje Budapest közigazgatási átalakításának, mert először a főváros és a kormány viszonyát kellene rendezni.

Új gyárat épít az évtized végéig a Mercedes-Benz kecskeméti telephelyén. Az 1 milliárd eurós beruházással 2.500 új munkahely jön létre. A magyar kormány csaknem 13 milliárd forinttal támogatta a projektet.

A Nemzetgazdasági Minisztérium terve szerint január 1-jével az étel- és italautomatákat is bekötnék a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz. A Magyar Ital- és Áruautomata-szövetség azonban nem érti, miért nincsenek benne az elképzelésekben a szervezet javaslatai.

Összesen 25 drogériában helyez el szeptemberig csekkbefizető automatát a Magyar Posta. 6 budapesti és egy üllői üzletben már lehet így csekket befizetni. Bankkártyával és készpénzzel is befizethetők a csekkek. Egy fizetési művelettel legfeljebb 290 ezer forint értékben, maximum 5 csekk adható fel.

Augusztus 15-re módosította a tagdíjbefizetés határidejét a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. Módosult továbbá a pótbevallás határideje is: azok a kamarai tagok, akik július 15-ig nem tettek eleget kötelezettségüknek; augusztus 5-ig pótolhatják bevallásukat, 10 százalék késedelmi pótlék megfizetése mellett.

Megindult a diákok rohama az olcsóbb lakásokért - közölte az Otthontérkép. Az ingatlankeresési portál adatai alapján a szobabérlet lehet a leghatékonyabb választás a diákok számára, a legjobban pedig azok járhatnak, akik egy többszobás otthont bérelnek ki a főváros egy kevésbé frekventált kerületében.

Ferenc pára szerint a hátrányos helyzetű embereket állítja a valódi emberi és keresztény kultúra a társadalmi és politikai figyelem középpontjába. A katolikus egyházfő erről egy krakkói gyermekklinikán tett látogatásakor beszélt. A pápa pénteken az auschwitzi haláltáborban is imádkozott, a délelőtti látogatás beszédek nélkül, csendes elmélkedésként zajlott.

Mintegy 11 millió eurós sürgősségi forrást ad a migránsválság kiadásaira Görögországnak és Olaszországnak az Európai Bizottság. A pénz az Égei-tenger partvonalán felállított befogadó központok regisztrációs kapacitásának és az orvosi ellátásnak a bővítését segíti, továbbá a Földközi-tengeren szolgálatot teljesítő parti őrség felderítési és mentési tevékenységének finanszírozásához járul hozzá.

Címlapról ajánljuk
Patthelyzet: erősödik az idegengyűlölet, de az orosz gazdaságnak nagy szüksége lenne a vendégmunkásokra

Patthelyzet: erősödik az idegengyűlölet, de az orosz gazdaságnak nagy szüksége lenne a vendégmunkásokra

A közép-ázsiai vendégmunkások kulcsszerepet játszanak az orosz gazdaságban, a márciusi, moszkvai terrortámadás azonban jókora zavart okozott a bevándorláspolitikában. Gönczi Róbert, a Migrációkutató Intézet elemzője az InfoRádióban elmondta: „társadalmi trendforduló” érzékelhető a bevándorlókkal szemben, amit egy idő után már az orosz kormányzat sem hagyhat figyelmen kívül. A helyzet nem könnyű, ugyanis az állam eddig vendégmunkások alkalmazásával próbálta mérsékelni a munkaerőhiányt.

Nagy durranás: régóta várt amerikai szuperfegyvert kaphatnak az ukránok

Kijev már szinte a háború kitörését követően kérte Washingtontól, hogy küldjön több száz kilométeres hatótávolságú ballisztikus rakétákat is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Gond lehet az európai dohányszabályozással

Gond lehet az európai dohányszabályozással

Az európai felnőtt lakosság 66 százaléka egyetért azzal, hogy az olyan szervezeteknek, mint az EU és a WHO, nagyobb hangsúlyt kellene fektetniük az ártalomcsökkentésre azáltal, hogy a cigarettázókat kevésbé káros termékek használatára ösztönzik - ahelyett, hogy a dohányzás teljes felszámolására törekednének. Ez derült ki a Povaddo független közvélemény-kutató cég felméréséből, amelyet Párizsban mutattak be. Egy másik, a GfK által végzett kutatás szerint Magyarországon az elfogyasztott cigaretták 13,2 százaléka után nem adóztak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×