eur:
393.87
usd:
364.86
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Ezt teszik a viharok a Balatonnal

Fenekestül felkavarodott a Balaton a viharok és a jégeső hatására, de a víz minősége a legfrissebb mérések alapján kiváló - mondta az InfoRádióban az MTA Balatoni Limnológiai Intézetének munkatársa.

Somogyi Gabriella kiemelte: „a Balaton egy sekély tó, sőt Közép-Európa legnagyobb sekély tava. A mély tavakkal ellentétben viharok és a szél felkeverő hatása miatt fenekestől felkeveredik, ilyenkor megszűnik a víz átlátszósága, nagy mennyiségű lebegő anyag, szemcse kerül a vízoszlopba.”

Ez számos élőlényre hatással van, a vízminőséget azonban nem befolyásolja. Az a vízben lebegő algák mennyiségétől függ. Azt pedig elsősorban a számukra szükséges szervetlen növényi tápanyagok, a nitrogén és a foszfor mennyisége limitálja – magyarázta az MTA Balatoni Limnológiai Intézetének munkatársa.

Somogyi Gabriella jelezte, a Balaton üledékében nincs már olyan foszforraktár, amiből egy felkeveredés után sok foszfor kerülne a vízbe és elindítaná az algák szaporodását.

„Az viszont megfigyelhető, hogy az üledékfelszínen élő nagyobb testű algák felkeverednek és megjelennek a vízmintában.”

A szakember elmondta, hogy a víz minőség kiváló.

Hozzátette: „a legfrissebb mérés szerint Keszthelynél, a tó nyugati és általában legalgásabb területén az algák mennyisége, amelyet a fő fénygyűjtő pigmentükkel szoktunk jellemezni, 17 mikrogramm/liter. A siófoki részen ez 7 mikrogramm/liter. Az Egészségügyi Világszervezet határértéke szerint akkor van probléma egy vízzel, ha ez az érték 75 mikrogramm/liter fölé emelkedik.”

A nyugati és a keleti területek közötti különbség azért van, mert a keszthelyi részre érkezik a víz- és a tápanyagutánpótlás, tehát a Keszthelyi-medencében több tápanyag áll az algák rendelkezésére, jobban el tudnak szaporodni, mint a siófoki részen – mondta el Somogyi Gabriella.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×