eur:
393.9
usd:
364.77
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Bíróságon a Radetzky-laktanya bontásának ügye

Bíróságon a Radetzky-laktanya bontásának ügye

A Radetzky-laktanya bontásának leállítása miatt mind a korábbi bontási-építési engedély birtokosa, mind a jelenlegi tulajdonos bírósághoz fordult - erősítette meg a fővárosi kormányhivatal hétfőn az MTI-nek.

A Magyar Nemzet írt hétfői számában arról, hogy a Radetzky-ház tulajdonosa bírósághoz fordult. Felidézték: a hivatal júniusban döntött úgy, hogy nem bonthatók tovább a budai, Bem József téri műemlék épületek, az egykori Radetzky-laktanya és a katonai élelemtár. A cikk szerint mivel a határozat ellen nincs helye fellebbezésnek, "számítani lehetett rá", hogy a tulajdonos, a HB Reavis ingatlanfejlesztő cégcsoport bírósághoz fordul. Mint írták, ez az egyetlen esélye a döntés megváltoztatására; azt kellene bizonyítaniuk, hogy a kormányhivatal határozata jogszabályt sértett. A napilap kereste a cégcsoportot is, de nem nyilatkoztak.

A kormányhivatal hétfőn az MTI megkeresésére azt közölte: miután a bírósági jogorvoslati eljárások idén "véglegesen és megnyugtatóan" már valószínűleg nem záródhatnak le, a műemlékegyüttes állagmegóvására, a műemléki helyreállítás megtervezésére, majd megvalósítására 2016. december 31-i véghatáridővel kötelezést adott ki az építésügyi és örökségvédelmi hatóság.

Bíróságon a Radetzky-laktanya bontásának ügye

Ha a Radetzky-laktanya jelenlegi tulajdonosa végrehajtja a műemléki helyreállítás megvalósítására december 31-i határidővel kiadott kötelezést, ezen időpontig megtörténhet az eredeti (a bontást megelőző) állapot visszaállítása - írta a kormányhivatal, megjegyezve: a bírósági eljárások természetesen ebben is halasztást vagy változást eredményezhetnek.

Ezzel együtt a kormányhivatal kiemelte: meggyőződésük szerint "nemzeti érdek ennek a - legmagasabb műemlékvédelmi kategóriába sorolt - kulturális örökségi értéknek a méltó állapotúra történő visszaállítása, azaz műemléki helyreállítása; ez egyébként a tulajdonos törvényi kötelezettsége".

A Bem József tér 3. szám alatti épületet, egy 1840-ben épült klasszicista stílusú élelemraktárat 1897-ben építették át Benedicty József tervei alapján kaszárnyává, ekkor kapta a Radetzky-laktanya nevet. A rendszerváltás után az MDF székházaként működött.

A HB Reavis csoport június elején közölte: a Bem Palace projektet áprilisban vásárolták az Európa Ingatlanbefektetési Alaptól. Az eladó hatályos építési engedélye alapján 2012 szeptembere óta végezte a kivitelezési és bontási munkálatokat.

Június végén Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter egy írásbeli kérdésre adott válaszában azt írta: a főváros kormányhivatalának I. kerületi szerve arra kötelezte a Radetzky-laktanya tulajdonosát, hogy az év végéig állítsa helyre az épület eredeti állapotát.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×