INFORÁDIÓ
2022. szeptember 26. hétfő
Jusztina, Pál

rétvári bence

iskola

korszerűsítés

oktatás

Rétvári: a kormány célja minél több iskola korszerűsítése

InfoRádió / MTI

A kormányzat célja, hogy az iskolák biztonságos működtetése mellett biztosítsa azok folyamatos korszerűsítését is - jelentette ki az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára csütörtökön a halimbai általános iskola korszerűsítésének megkezdése alkalmából rendezett ünnepségen.

Rétvári Bence közölte, a kormány elsődleges célja a kis iskolák megmentése volt, most pedig megkezdődik az intézmények korszerűsítése.

Az államtitkár elmondta, hogy a jövő évben 105,5 milliárd forinttal több pénzből gazdálkodhatnak az állami fenntartású iskolák, mint az idén, ebből az összegből fedezik majd a többi között a fenntartást és a fejlesztést.

Hozzáfűzte: évente háromszor hárommilliárd forint szerepel a költségvetésben tornaterem, tanterem és tanuszoda építésére.

Rétvári Bence utalt arra, 2010 előtt 381 településen kellett bezárni önkormányzati fenntartásban működő iskolát, ezen a helyzeten kívánt változtatni a kormány azzal, hogy az intézményeket állami fenntartásba vette.

Kiemelte, hogy az iskolák fele háromezernél kevesebb lakosú kistelepülésen működik, ezek megmentése volt az elsődleges cél. A második lépés a költségvetésből történő korszerűsítés. A közeljövőben 25 településen épül meg összesen 23 tornaterem és két tornaszoba - jegyezte meg.

Fenyvesi Zoltán, a Veszprém Megyei Közgyűlés alelnöke arról beszélt, hogy több mint négymillió forintból újul meg a Nyirádi Erzsébet Királyné Általános Iskola dr. Szalai Miklós tagintézményében a tornaterem, amelyet a tanulók ősszel birtokba is vehetnek. Hozzátette, kifestik a 106 négyzetméteres tornaszobát és sportpadlót fektetnek le a teremben, amelyet az intézménybe járó 142 gyermek naponta használ majd.

Felidézte: korábban nyolcmillió forintból korszerűsítette a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) Ajkai Tankerülete az intézmény csőrendszerét és kazánját.

Hozzátette, hogy az iskola székhelyintézményében, Nyirádon az önkormányzattal közösen benyújtott pályázat keretében húszmillió forintból korszerűsítenék a sportcsarnok teljes fűtésrendszerét, felújítanák a tetőt és kicserélnék a nyílászárókat, a pályázat elbírálása augusztusban várható.

A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018