eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

A "stressztől" nagyobb lesz a vitamintartalmuk a zöldségeknek

Nem csökkent a gyümölcsökben és zöldségekben a vitamintartalom az elmúlt években - állítja a gödöllői Szent István Egyetem tudományos rektorhelyettese. Helyes Lajos szerint a vitamintartalmat jelentősen befolyásolja az időjárás és a termesztési technológia is.

A gödöllői Szent István Egyetem tudományos rektorhelyettese kiemelte, az, hogy a zöldség- és gyümölcsfajok vitamintartalma hogyan alakul, komplex kérdés, számos tényező befolyásolja. Az nem igaz, hogy az utóbbi években a vitamin- és ásványi anyag tartalmuk csökkent volna – jelentette ki Helyes Lajos.

„A Magyarországon termesztett 45-50 zöldségfaj vitamintartalma egyrészt függ a fajtól, tehát attól, hogy paprikáról, paradicsomról, kelkáposztáról, sárgarépáról vagy salátáról beszélünk. Meghatározzák a termesztési körülmények, az, hogy milyen a tápanyag-, a víz-, a fényellátottság. Például egy paprikában, ami egyébként genetikailag magas C-vitamin tartalommal rendelkezik, akkor lesz magas a C-vitamin tartalom, ha a fényellátottság kedvező és a megvilágítás ideje és erőssége is nagy. Abban a paprikában tehát biztosan több a C-vitamin, amit júliusban vagy augusztusban takarítanak be, mint amit növényházban januárban szednek le” - magyarázta a gödöllői Szent István Egyetem tudományos rektorhelyettese.

Helyes Lajos elmondta, folynak olyan vizsgálatok, hogy a zöldségekben és gyümölcsökben lévő fitonutriensek minél magasabb koncentrációban legyenek jelen.

„A paradicsom piros színét a likopin adja, ami egy nagyon fontos antioxidáns, vannak nemesítési irányok, termesztéstechnikai kísérletek, hogy ez minél magasabb legyen” - hangsúlyozta a rektorhelyettes.

Hozzátette, a káposztafélékben, brokkoliban magas koncentrációban jelenlévő, úgynevezett glukozinolátokra jól hat a hideg.

„Majdnem minden fitonutriens valamilyen stresszre alakul ki, olyan vizsgálatokat, kísérleteket kell végezni, hogy ezek minél magasabb koncentrációban jelenjenek meg, ezt mi évek óta végezzük” - jelezte Helyes Lajos.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×