eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Ezért állították le a Radetzky-laktanya bontását

A Fővárosi Kormányhivatal leállította a budapesti Bem téren álló volt Radetzky-laktanya bontását. Nyilvánvalóvá vált: 2010-ben a műemlékvédelmi jogszabályokat figyelmen kívül hagyva adta meg a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal a bontási-építési engedélyt.

A Magyar Patrióták Közössége csütörtök este megtartotta a korábban meghirdetett demonstrációját a Bem téri épület előtt. Hetzmann Róbert, a szervezet elnöke azt mondja: jó hír, hogy a Fővárosi Kormányhivatal szerint is jogszerűtlenül adták ki az engedélyt hat évvel ezelőtt, ám a bontógépek még mindig a helyszínen vannak.

Egyértelműen úgy tűnik, hogy leállt az épület bontása. Sikerült megakadályoznunk azt, hogy elcsúfítsák a budai Duna-part látképét, de egyelőre aggodalomra ad okot, hogy a bontó munkagépek még a terepen tartózkodnak, igazán akkor lehet megnyugodni, ha eltűnnek, megítélésünk szerint semmi keresnivalójuk az épület területén” – jelentette ki Hetzmann Róbert.

A Radetzky-laktanya a 19. századi laktanya-építészet egyik utolsó emléke, és bár már 2010-ben is ideiglenes műemléki védelem alatt állt, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal Közép-magyarországi Irodája kiadta a bontási-átépítési engedélyt 2010 májusában. A Fővárosi Kormányhivatal szerint „jogszabálysértő eljárás nyomán”. Mire azonban a kormányhivatal lépett, az épület egy részét már lebontották – tette hozzá Hetzmann Róbert.

Az épület 10 százaléka megsemmisült, de ennél is nagyobb probléma, hogy a fele nincs tető alatt, tehát bármikor károsodás érheti.”

A jogerős döntésre a HB Reavis csoport egy közleményében reagált. Eszerint a vállalat az adásvételi szerződés megkötése előtt felkérte az eladót - az Európa Ingatlanbefektetési Alapot -, hogy az építési engedély hatályosságáról szerezze be az illetékes hatóságok megerősítő tájékoztatását. Azt írták: a hatóság február 23-án levélben közölte, hogy a projektre a jogerős és végrehajtható engedély alapján a használatbavételi engedélyt 2017. szeptember 17-ig szükséges megkérni. Úgy folytatták: ugyanez a hivatal május 25-én határozat adott ki arról, hogy a HB Reavis lett az építési engedély jogutódja és az építtetői jogok gyakorlója. A cég hozzátette: vizsgálja a kialakult helyzetet és megteszi a szükséges lépéseket.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×