eur:
393.09
usd:
367.22
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla

Kiemelt kórházkeringő kormányülés után

Négy kiemelt egészségügyi centrumot alakít ki a kormány Budapesten, de egy kórházat sem zárnak be - jelentette be Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter. A Szent János Kórház több funkcióját ugyanakkor átköltöztetik a Kútvölgyi Klinikai Tömbbe.

A kormány döntésének értelmében Észak-Pesten a Honvédkórházat erősítik meg, Dél-Pesten az Egyesített Szent István és Szent László Kórház biztosítja majd a teljeskörű ellátást, Dél-Buda esetében a Kelenföldi pályaudvar közelében új kórházat építenek Észak-Budán pedig egy következő fejlesztési periódusban létesülhet új kórház – jelentette be Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter.

"Az M1-es észak-budai átkötőjének nyomvonala és megvalósulása érdemben befolyásolja azt, hogy Észak-Budán mikor és hogyan épülhet meg majd egy új szuperkórház."

Ám már az észak-budai kórház nélkül is több éves fejlesztési programról beszélt a tárcavezető, mint mondta 2018-ra nagy eredmény volna, ha már épülne az új Kelenföldi kórház.

"Ez a rendszer jelen pillanatban a működéshez a legközelebb a Honvédkórház területén van, de mindenhol máshol fejleszteni kell."

Lázár János újságírói kérdésre aláhúzta, hogy a kabinet nem kíván kórházakat bezárni de több funkció átszervezésére lehet számítani.

"Nem akarunk Budapesten kórházi ágyszámokat nagy létszámban megszüntetni, félreértés ne essék, nem volt a kormány előtt ilyen előterjesztés, sem 10 százalékos, sem 20 százalékos sem 5 sem 10-es számban."

A Szent János Kórházról a miniszter elismerte, hogy több budai polgármester is ezt az intézményt fejlesztette volna, ám a kormány a szakmai érvek alapján ezt elvetette, így a Szent János Kórház több funkcióját átszervezik a Kútvölgyi Klinikai Tömbbe, ahol egy sportellátási centrumot is létrehoznak.

"A Szent János Kórház megközelíthetősége, épület-állománya olyan gazdasági kihívás elé állítaná a kormányt, ahol mégiscsak mérlegelni kell azt, hogy az adófizetők pénzéből hol és mit építünk. Erre a kormány azt mondja, hogy bizonyos funkcióknak a Szent János Kórházban meg kell maradnia, különösképpen azért, hiszen a szuperkórház majd jóval később fog felépülni és ott van néhány sarokra a Kútvölgyi, ahol már voltak fejlesztések az elmúlt időszakban és a Szent János Kórházból a Kútvölgyibe kell irányítani a betegeket ellátás céljából."

Mindemellett a kormány jóváhagyta, hogy a jövőben az egyetemek mintájára kancellárokat helyeznek a kórházigazgatók mellé.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×