eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Orbán: nemzetközi erők migránsok behozatalán dolgoznak

A miniszterelnök szerint a mostani migránsválságnak semmi köze a korábbi antikommunista küzdelmekhez. A kormányfő erről a parlamentben beszélt hétfőn, az azonnali kérdések órájában, amikor Soros György fideszeseknek nyújtott támogatásáról kérdezte őt a Jobbik. Orbán Viktor szerint ma egyes nemzetközi erők azon dolgoznak, hogy minél több migránst hozzanak az EU-ba, benne Magyarországra.

A jobbikos Gyöngyösi Márton arra hívta fel a figyelmet, hogy a kormány által bírált magyar származású amerikai üzletember, Soros György a Fidesz szinte összes alapítóját és prominensét támogatta az 1980-as években. "Önök ezt a támogatást az elmúlt 25 évben bőségesen megszolgálták. Nem gondolja, hogy kétarcú, opportunista és hiteltelen, amikor ön a korábbi mecénásával szembefordul? Hogy ízlik, miniszterelnök úr, a zsoldoskoszt?" - kérdezte.

Orbán Viktor azt válaszolta: az antikommunista mozgalom idején - demokratikus ellenzéki mozgalomként - számos támogatást kaptak, ezt sosem titkolták. Nagyon helyes - mondta -, hogy a kommunista rendszer összedöntését nemcsak saját erőből, hanem számukra elérhető, a magyarországi demokrácia megteremtésében érdekelt külső erők támogatását igénybe véve érhették el. "Nagyon helyes, hogy Soros György akkor a kommunizmus ellen, a kommunizmus összedöntése és a szovjet hadsereg kivonása érdekében mozgósította az erőit" - jelentette ki.

A kormányfő szerint azonban ehhez semmi köze a mostani migránsválságnak. Jelenleg egyetlen dologról van szó: "vannak olyan nemzetközi erők, amelyek azon dolgoznak, hogy Magyarországra és (...) az Európai Unió többi országába is minél nagyobb számban hozzanak be migránsokat" - mondta. "Hívhatják akárkinek is, aki ezt finanszírozza, legyenek bármilyen érdemei is a korábbi antikommunista időszakban, ez, amit ma tesz, ellentétes Magyarország nemzeti érdekeivel, és nekünk, miután mi nem vagyunk zsoldosok, hanem a hazánk érdekét képviseljük, ezt világosan meg is kell mondanunk" - fogalmazott.

A miniszterelnök megjegyezte azt is: a magyar parlamentben egyetlen párt sincs, amellyel szemben a Jobbik bármilyen erkölcsi igényt támaszthatna.

Az MSZP-s Lukács Zoltán azonnali kérdésében arra hívta fel a figyelmet, hogy a Fidesz immár sokadszor próbálkozik a kistelepülési polgármesterek fizetésének korrekciójával. Illene már rendezni a juttatásukat - mondta.

Orbán Viktor azt felelte: a polgármesteri fizetések hierarchikusak, így "ha az alját megemeljük, meg kell emelni a közepét meg a tetejét is". Erről szól most a vita - folytatta -, amelynek lezajlásáig a kormányoldal azt javasolta: tegyék lehetővé, hogy a kistelepülési polgármesterek vállalhassanak olyan munkát, amit ma a törvény nem tesz lehetővé nekik. Ez szerinte egy jó irányba tett lépés lett volna, de "önök ezt nem szavazták meg", ezért tovább folyik a vita - válaszolta az MSZP-s politikusnak.

Az LMP-s Sallai R. Benedek az elmúlt 25 év privatizációjáról faggatta a kormányfőt, a politikus szerint ugyanis az állami vagyon jó része eltűnt.

A miniszterelnök reagálásában az alaptörvényt idézte, amely rögzíti: az állami, önkormányzati tulajdon nemzeti vagyon. A Ház egyik legfontosabb döntésének nevezte a nemzeti vagyonról szóló törvényt, amely világosan meghatározza a vagyon védelmét. A kormány a vagyon megőrzésére, gyarapítására, hasznosítására helyezte a hangsúlyt, ezt támasztja alá az állami tulajdonszerzés például a Molban, a Rábában és bankokban - mondta, kijelentve: az elmúlt években nőtt a közvagyon.

A kormányfő kiállt az állami földek eladása mellett is, közölve: a befolyt bevétel rendelkezésre áll, felhasználásáról törvényjavaslatot terjesztenek majd a Ház elé.

A jobbikos Volner János arról érdeklődött, hogy ki Habony Árpád és milyen szerepkörben dolgozik a kormány környékén. Orbán Viktor azt felelte: "a szóban forgó személy nevét egyetlen kormányzati intézmény vagy állami cég fizetési listáján sem találtam, ezért kérdése megválaszolásában nem tartom magam illetékesnek". Lényegesebbnek nevezte, hogy a "Jobbik új frakcióvezetőjének" egyik korábbi cége jogosulatlanul vont le több mint 10 millió forint áruforgalmi adót, s emiatt az adóhatóság adóbírsággal és késedelmi pótlékkal együtt 21 millió 400 ezer forintot kért számon rajta. Volner János ezután 100 ezer forintért megszabadult a 3 milliós törzstőkéjű cégétől - fejtette ki, hozzátéve: "Volner János tehát adócsaló".

Az MSZP-s Bangóné Borbély Ildikó arról kérdezett, ki a felelős az aszfaltügyért és a családokkal fizettetik-e meg a 48 milliárd forintos büntetést. A kormányfő leszögezte: a konkrét ügy 2010 előtti. "Ez az önök ügye, az önök sara. Nem értem miért ránk akarják dobálni, ezt önök szúrták el, önök tárgyalták ki az Európai Unióval" - hangoztatta a szocialista képviselőnek címezve, rákérdezve: "Miért nekem hánytorgatják ezt föl?".

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×