eur:
392.67
usd:
366.38
bux:
66787.35
2024. április 26. péntek Ervin

Megismétlődhet a tavalyi migrációs hullám?

Reális veszély a török-EU menekültügyi megállapodás felbomlása a Migrációkutató Intézet vezető kutatója szerint, aminek eredményeként megismétlődhet a tavalyi migrációs hullám.

Horváth Dániel azt követően nyilatkozott az M1 aktuális csatornának, hogy a kutatóintézet munkatársai egy hétig tanulmányozták a törökországi migrációs közigazgatási rendszert. Kifejtette: amennyiben nem működik a megállapodás, az Európai Unió nem teljesíti a ráeső részt, például nem utalja át a soron következő összeget, a török hatóságok is bármikor dönthetnek a belső védelmi háló átalakítása mellett úgy, hogy az ország területén jelenleg kontroll alatt élő emberek elindulhatnak Európa felé. Ez pedig kiegészülhet az észak-afrikai térségből érkező illegális migrációs beáramlással.

A kutató szerint a törökök elégedetlensége érthető abból a szempontból, hogy Törökország 2011 óta csak saját forrásból biztosította a szírek befogadásának feltételeit. Miközben az EU úgy gondolja, hogy a megállapodás szerinti több milliárd eurós támogatás kompenzáció lenne Törökországnak az utóbbi öt évért, ez csak csepp a tengerben. Törökország eddig több mint 11 milliárd dollárt költött erre a célra - tette hozzá.

Megjegyezte: nemzetközi szervezetek is elismerik, hogy a törökországi befogadó állomásokon uralkodó állapotok versenyképesek az európai befogadó intézményekkel.

Az unió által 2018-ig biztosított összeg csak a szírek ellátására fordítódna, a határvédelmi intézkedések támogatásához nem járul hozzá, pedig Törökország ezzel kapcsolatban is erőfeszítéseket tett, a parti őrség kapacitásait például megduplázta. Ennek eredményeként az illegális migránsok visszatartása, egyike az EU-török menekültügyi megállapodás jól működő elemeinek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×