eur:
394
usd:
368.28
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

Mindenféle zsírra szükségünk van

Divat ide vagy oda, a jó minőségű növényi zsiradéknak, vagyis a margarinnak igenis helye van a táplálkozásban, ahogy az állati zsiradékoknak is - mondja a dietetikus. Henter Izabella szerint azért érdemes mindegyik zsírtípust fogyasztani, mert mindegyik más miatt hasznos. A lényeg, hogy jó minőségű terméket válasszunk.

A dietetikus a zsiradékokról szólva úgy fogalmazott: „nagyon fontosak, hiszen nagyon sok energiát viszünk be velük. A zsírsavak minősége nagyon fontos. Az, hogy telített, egyszeresen vagy többszörösen telítetlen, olyan, amit a szervezet elő tud állítani vagy esszenciális – omega-3 vagy omega-6 –.”

Henter Izabella hozzátette, a növényi eredetű margarint a háború idején találták ki, amikor avasodott a vaj és nem is tudtak eleget előállítani belőle. A megkeményített növényi zsiradék kialakítása során keletkező transzzsírokat azonban a szervezet nem tudja kezelni, ezért a rossz minőségű margarinok fogyasztása tényleg hátrányos, de már olyan eljárásokkal készítik ezeket, hogy a transzzsírsavak mennyisége a törvényben meghatározott mennyiség alatt marad. Ezt azért főleg a nagyobb vállalatok csinálják így, a dietetikus azt tanácsolja, el kell olvasni a címkét, a transzzsírsav mennyisége 2 energiaszázaléknyi lehet.

Henter Izabella kiemelte, mindegyik zsírt lehet fogyasztani. „Mind másra jó. Ez a transzzsírsav rossz, azért kell figyelmesen vásárolni, akár kicsit jobban a zsebünkbe is nyúlni, kevesebbet venni és enni belőle.”

„Ha egy állati zsiradékot kint hagyunk és folyós lesz, az azt jelenti, hogy jó a zsírsav-összetétele, sok benne az egyszeresen telítetlen zsírsav. Igaz, koleszterin van az állati zsiradékokban, de az amerikai ajánlások már azt tartalmazzák, hogy az csak tíz százalékban befolyásolja a vér koleszterin szintjét. Olívaolajból is fontos, hogy jó minőségűt válasszunk!” - hangsúlyozta Henter Izabella.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×