INFORÁDIÓ
2022. augusztus 11. csütörtök
Tiborc, Zsuzsanna

inforádió

belföld

budapest

parkolás

Hogyan ne kapjunk „Mikulás-csomagot”?

InfoRádió

Tévedésből elütött rendszám esetén nem kötelezhető a vállalkozás méltányosságra; mobilapplikációs parkolásnál nem szabad feltétlenül megbízni az automatikusan felkínált zónakódban, mert könnyen pótdíjazás lehet a vége; április óta pedig már nincs lehetőség az ellenőrzés időpontjában érvényes, de rosszul kihelyezett parkolójegy miatti büntetés törlésére - a Budapesti Békéltető Testület tapasztalatai szerint ez csak néhány azok közül, amelyekkel egyáltalán nincsenek tisztában a fővárosban parkolók.

A Budapesti Békéltető Testület tanácsai, amelyekre érdemes odafigyelni, mert felesleges bosszúságoktól kímélhetjük meg magukat:

Legyünk körültekintőek! Figyeljük a tájékoztatást adó jelzőtáblákat. A „Várakozási övezet zóna tábla" egy teljes zónát jelöl ki, így az egyes várakozóhelyek előtt nem feltétlenül van külön jelzés.

Vegyünk jegyet! Törekedjünk arra, hogy a parkoló-automatából váltott jeggyel mielőbb visszaérjünk az autónkhoz, mobilparkolás esetén pedig várjuk meg a visszaigazoló SMS-t.

Jól láthatóan helyezzük el! A parkoló-automatából váltott jegyet az első szélvédő mögött, kívülről jól láthatóan kell elhelyezni úgy, hogy az érvényességi idő jól olvasható legyen. A jármű elhagyásakor ezt ellenőrizzük is! 2016.április 3-tól nem lehet utólag bemutatni, és nem mentesülünk a pótdíj megfizetése alól, ha az érvényes parkolójegyet nem megfelelően helyeztük el.

Határozott vagy határozatlan idő? Ha a parkolás ideje korlátozott, amit a helyszínen tábla jelez, az automata nem ad hosszabb időre jegyet és a mobilparkolás is leáll a maximális várakozási idő elteltével. Mindig olvassuk el a szolgáltatótól kapott üzeneteket!

Siessünk! A türelmi idő egy óránál kevesebb parkolás esetén 5 perc, egy óránál vagy annál hosszabb időre történt fizetés esetén 15 perc. Tudni kell, hogy a parkolójegy újraváltásával az 5 perces türelmi időt nem lehet 15 percesre hosszabbítani. Nem a várakozás ideje számít tehát, hanem az utolsó parkolójegy érvényességi idejének hossza.

Jó hír: egy nap, egy helyen csak egyszer büntethetnek meg, de ha csak meghatározott ideig lehet várakozni, a pótdíj megfizetése nem mentesít a szabálysértési bírság megfizetése alól.

Vegyük le! Távolítsuk el a korábbi, lejárt parkolójegyeket a szélvédő mögül, hogy elkerüljük a félreértéseket!

Ne üssük el! Mobilparkolásnál a véletlen karakter-tévesztés esetén nincs pótdíj-mentesség, egyes kerületekben ugyan méltányosak, de a jogszabály szerint ez nem kötelező.

Ellenőrizzük! Ne bízzunk meg feltétel nélkül a mobilparkolást segítő applikációkban, mindig nézzük meg, helyes-e a zónakód!

Kapcsolódó hang

Hogyan ne kapjunk "Mikulás-csomagot"?
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018