INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

Elemző: Az LMP-nek nehezebb lesz Schiffer András nélkül, mint vele lenne

Infostart / InfoRádió
A Méltányosság Politikaelemző Intézet munkatársa szerint Schiffer Andrásnál is karakteresebb politikusra lenne szüksége az LMP-nek ahhoz, hogy megtartsák a parlamentben maradáshoz szükséges 5 százalékos támogatottságot. Nagy Attila Tibor az InfoRádiónak azt mondta: az ellenzéki pártnak eddig nem sikerült országos hálózatot kialakítania.

Nagy Attila Tibor kiemelte, szervezeti gyengeség állhat a háttérben.

„Az LMP-nek nagyon kevés az önkormányzati képviselője, helyi szinten gyenge lábakon áll a párt évek óta. Alapvetően inkább médiapártként funkcionál, abból ismerjük inkább, amit a tévé- és rádióműsorokban, valamint a parlamentben előad, de helyi szinten nem igazán gyökeresedett meg – fogalmazott a Méltányosság Politikaelemző Intézet munkatársa.

Nagy Attila Tibor hozzátette, a nagy támogatottságú néppártok többek között arról ismerszenek meg, hogy nagyon jó a helyi szervezeti kiépítettségük.

„Még mindig szervezeti probléma a bázisdemokratikus felépítés, azaz, hogy minden fontos kérdésben, sokszor még az operatív döntések esetén is a testületek döntenek, nem pedig az egyszemélyi vezetők” - hangsúlyozta az elemző.

Schiffer András távozása rövidtávon mindenképpen negatívan befolyásolja a pártot, hiszen nincsen más ilyen ismert, karakteres politikusa az LMP-nek – mondta Nagy Attila Tibor. A Méltányosság Politikaelemző Intézet munkatársa nem zárja ki, hogy a 2018-as parlamenti és a 2019-es önkormányzati választásra az LMP felépüljön, de mint mondta nehezebb dolguk lesz Schiffer András nélkül, mint vele lenne.

„A legmeghatározóbb arc távozik, egyelőre nem látok olyan személyt, aki megfelelően pótolni tudná, sőt jobb lenne, mint Schiffer András. Vele is csak 5 százalék körül tudott mozogni a párt, sok problémával küszködnek, úgyhogy nála is jobb politikusra lenne szükség. Ilyet egyelőre nem látunk sem a frakcióban, és az LMP vezető testületeiben sem nevelődött ki olyan személy, aki több szavazót tudna megszólítani, mint Schiffer András tette” - fogalmazott Nagy Attila Tibor.


A címlapról ajánljuk