eur:
393.83
usd:
365.42
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Hősök napja és Jobbik tisztújító kongresszus – a nap hírei

Országszerte megemlékezések voltak a magyar hősök emlékünnepén. Ismét Vona Gábort választotta elnökévé a Jobbik a tisztújító kongresszuson. Együtt emlékezett a 100 évvel ezelőtti verduni csatára a francia elnök és a német kancellár.

A háborúkban elesettek előtt tisztelgett a honvédelmi miniszter és az Országgyűlés elnöke a magyar hősök emlékünnepén. Simicskó István a budapesti megemlékezésen azt mondta: a hősök bátorságot adnak a mához, a jövő kihívásaihoz. Hozzátette: egy nemzeti közösséget az is minősít, hogy milyen állapotban vannak hősei sírjai, illetve a katonai emlékhelyek. Magyarországon. A magyar hősök emlékünnepét május utolsó vasárnapján tartják azokra a magyar katonákra és civilekre emlékezve, akik az életüket áldozták Magyarországért.

A kormány szerint egyre több, míg az ellenzéki pártok szerint egyre kevesebb forrás jut a jövőben a gyermekekre és a fiatalokra. A politikusok a gyermeknap alkalmából fogalmazták meg álláspontjukat. A kabinet közleményében úgy fogalmazott: a gyermekek érdekeit tartja szem előtt a tervezett változtatásoknál. A kormány döntése értelmében szeptembertől ötmilliárd forint jut a fejlesztő nevelést-oktatást végző iskolákra. Az MSZP ugyanakkor úgy látja, az Orbán-kormány család- és gyermekellenes politikát folytat. Az LMP szerint már minden ötödik gyermek egyszülős családban él, és a harmaduk szegény.

Újabb két évre Vona Gábort választotta a Jobbik elnökévé a párt tisztújító kongresszusa. A zárt ülésen a küldöttek 80 és fél százaléka támogatta a politikust, akinek nem volt kihívója az elnöki tisztségre. A 6 alelnöki tisztséget a következő két évben Fülöp Erik Tiszavasvári, Janiczak Dávid Ózd, Toroczkai László, Ásotthalom polgármestere, valamint Volner János, Z. Kárpát Dániel és Sneider Tamás tölti be. Vona Gábor a parlament őszi ülésszakától már csak pártelnök lesz, a hatékonyabb elnöki munkára hivatkozva Volner János javára lemond frakcióvezetői tisztségéről.

Összesen 14 milliárd forint használható fel a Velencei-tó parti és kikötői partvédműveinek megújítására - mondta L. Simon László kulturális örökségvédelemért és kiemelt kulturális beruházásokért felelős államtitkár. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság a tavaly elkészített tervek alapján a múlt héten nyújtotta be az erről szóló pályázatot.

Másodszor nyerték meg a magyar légimentők a 20. alkalommal megrendezett Rallye Rejviz mentőversenyt Csehországban. A magyar légimentők az orvosi szintű mentőellátás kategóriájában végeztek az első helyen, ahol az indulóknak tíz komplex szakmai feladatot kellett megoldaniuk. A mentőtiszt vezetésével induló szakápolók versenyében a Magyar Légimentő Nonprofit Kft. másik csapata a negyedik, az Országos Mentőszolgálat budaörsi mentőállomása pedig az ötödik helyezést érte el.

Az orosz energiaügyi miniszter szerint jövő év végére már emelkedhet a kőolaj világpiaci ára a 2014 óta tartó csökkenés után. Alekszandr Novak egy moszkvai gazdasági fórumon úgy vélte: az olaj ára a jelenlegi, hordónkénti 50 dollár körüliről visszatér majd a 60-65 dolláros szinthez. Arról is beszélt, hogy a kereslet és a kínálat közötti egyensúlyhiány is csökken majd.

Bizalmat szavazott a török parlament a kormánynak, és jóváhagyta törvényhozói programját is. Binali Yildirim miniszterelnöki kinevezése pedig egy újabb lépés afelé, hogy megvalósuljon az elnöki rendszer bevezetése Törökországban. Az új török kormányfő Ahmet Davutoglut váltotta a tisztségben, aki az államfővel hetek óta tartó feszültség nyomán mondott le hivataláról.

Hadjáratot indítottak az Iszlám Állam ellen a dzsihadista szervezet fellegvárának számító Moszul közelében az iraki kurd fegyveres erők. A nemzetközi koalíció repülőgépeinek támogatásával szárazföldi offenzíva kezdődött. Az összecsapásokban a jelentések szerint eddig 17 dzsihadista vesztette életét.

Nem vesznek részt az idén az iráni muzulmánok a mekkai zarándoklaton. Teherán indoklása szerint Rijád nem tudja garantálni állampolgárai biztonságát és akadályozza a zarándokok beutazását. Szaúd-Arábia és Irán között hosszú évek óta feszült a viszony, de ez a mekkai zarándoklatot eddig nem érintette.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×