INFORÁDIÓ 
2020. július 16. csütörtök
Valter

hírek

inforádió

belföld

gyurcsány ferenc

mszp

demokratikus koalíció

őszödi beszéd

balatonőszöd

2006

Tízéves az őszödi beszéd

InfoRádió

Gyurcsány Ferenc tíz évvel ezelőtt ezen a napon mondta el a balatonőszödi beszédet, a rendszerváltás utáni magyar politikatörténet legsúlyosabb következményekkel járó miniszterelnöki megnyilatkozását.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök 2006. május 26-án, egy hónappal a választási győzelem után és két nappal politikai programjának ismertetése előtt a Magyar Szocialista Párt országgyűlési képviselőcsoportjának balatonőszödi zárt ülésén egyórás, szenvedélyes és néhány ponton trágár záróbeszédet mondott.

A beszédet valakik az MSZP-ből felvették, CD-re másolták és szeptember 17-én egy motoros futárral eljuttatták a sajtónak. A mai napig nem lehet tudni, hogy kik voltak a kiszivárogtatók.

A beszéd óriási felháborodást okozott. Országos tüntetéssorozat robbant ki, ami Budapesten zavargássá fajult. A rendőrség sokáig nem volt ura a helyzetnek. Így fordulhatott elő, hogy egy erőszakos csoport megostromolta és rövid időre elfoglalta a Magyar Televízió székházát. Az illegális tüntetések, az utcai rendbontások, valamint a könnygázt, gumilövedéket és lovasrohamot alkalmazó, azonosítószám nélküli rendőrök szervezetlen tömegoszlatásai november elejéig jóformán mindennaposak voltak, tönkretéve az 1956. október 23-i forradalom ötvenedik évfordulójának fővárosi ünnepségeit is.

A fideszes ellenzék illegitimnek minősítette és lemondásra szólította fel a miniszterelnököt, az MSZP és az SZDSZ azonban kiállt Gyurcsány Ferenc mellett. Sólyom László köztársasági elnök a kormányfőt tette felelőssé az ország morális válságáért.

A balatonőszödi beszéd is közrejátszott abban, hogy a Fidesz 2006 őszén elsöprő győzelmet aratott az önkormányzati választáson, amely után Gyurcsány Ferenc bizalmi szavazást kért maga ellen.

Gyurcsány Ferenc nem bukott bele azonnal az őszödi beszédbe, de a rendszerváltás utáni időszak legnépszerűtlenebb miniszterelnöke lett, aki máig kifogyhatatlan muníciót adott a Fidesz kampányfegyvereibe. Pintér Sándor belügyminiszter például még tavalyelőtt is az őszödi beszéddel érvelt a baloldal ellen.

Gyurcsány Ferencnek 2009-ben távoznia kellett a hatalomból. Tíz évvel ezelőtti szavai hozzájárultak az MSZP, majd a teljes baloldal széteséséhez, a rendőri túlkapások ellen jogvédőként fellépő Jobbik felemelkedéséhez, valamint a Fidesz 2010-es és 2014-es kétharmados győzelméhez. Ő maga azonban túlélőnek bizonyult, és ezt a beszéd évfordulójára készített videójában is ellenfelei orra alá dörgölte.

A Demokratikus Koalíció az MSZP platformjából nőtt ki és 2011. október 22-én alakult párttá, amelynek Gyurcsány Ferenc az elnöke, és önálló frakció híján független országgyűlési képviselője.

Balatonőszödön elmondott beszédéről ma is tart a vita. Ellenfelei azokat a szállóigévé emelkedett részleteket idézik belőle, amelyek a szocialista kormányok hiteltelenítésére alkalmasak, védelmezői pedig arra hivatkoznak, hogy Gyurcsány Ferenc valójában nem hazudott mindenkinek, hanem őszinte volt mindenki helyett.

Kapcsolódó hang

160526 BEL1 1050 Tízéves az őszödi beszéd - öf HZS
 
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018