eur:
393
usd:
366.3
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Kötelezettségszegési eljárás, cafeteria, orosz függés – a nap hírei

Magyarország ellen is újabb szakaszba lépett az Európai Bizottság által indított kötelezettségszegési eljárás. A cafeteria készpénzesítési lehetőségeinek vizsgálatára kérte a nemzetgazdasági minisztert a kormány. A külgazdasági és külügyminiszter szerint nehéz függetleníteni Európát az orosz energiaforrásoktól ameddig az uniós tagországok sem tartják be a rájuk vonatkozó brüsszeli szabályokat.

Több uniós tagállam, köztük Magyarország ellen is újabb szakaszba lépett az Európai Bizottság által indított kötelezettségszegési eljárás, a külföldiek földvásárlásának szabályozása miatt. Brüsszel közben kötelezettségszegési eljárást indított a roma gyermekek iskolai szegregációja miatt is Magyarország ellen. Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter úgy reagált az első bejelentésre, hogy a magyar és a brüsszeli álláspont távol áll egymástól, a másodikat pedig értelmezhetetlennek nevezte.

A cafeteria készpénzesítési lehetőségeinek vizsgálatára kérte a nemzetgazdasági minisztert a kormány - közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Lázár János szólt arról is: összesen 787 milliárdot fordít az állam jövőre a közszféra dolgozóinak béremelésére. A miniszter beszélt arról is, hogy a paksi atomerőmű-bővítés ügyében pénteken a versenyjogi biztossal tárgyal Brüsszelben.

A külgazdasági és külügyminiszter szerint nehéz függetleníteni Európát az orosz energiaforrásoktól ameddig az uniós tagországok sem tartják be a rájuk vonatkozó brüsszeli szabályokat. Szijjártó Péter az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: célszerű lenne, ha Európa javítaná viszonyát Moszkvával, hiszen az orosz nyersanyag és az uniós technológiai tudás hasznos együttműködést jelenthet.

Ötszörösére emeli a kormány a nagyvállalati beruházási támogatás keretét. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter sikeresnek nevezte a nagyvállalati beruházási támogatást. Péntektől 15 milliárd forintra pályázhatnak a vállalkozások.

A Miniszterelnökség államtitkára szerint már érdemben tudnak támogatni több nemzetgazdasági szempontból kiemelt célkitűzést a megújult takarékszövetkezetek. Németh Lászlóné a célkitűzések között egyebek mellett az uniós és hazai források eljuttatását említette a vidéki kis- és közepes vállalkozásokhoz.

Tovább nőtt a foglalkoztatottak száma, miközben 6 százalék alá csökkent a munkanélküliség a február-áprilisi időszakban. A Központi Statisztikai Hivatal friss jelentése szerint egy év alatt 73 ezerrel csökkent az állástalanok száma, és 5,8 százalékosra mérséklődött a munkanélküliségi ráta.

Megérkezett a 3-as metró első felújított szerelvénye a BKV Kőér utcai járműtelepére. A BKV és a Metrovagonmas tavaly augusztusi megállapodása alapján az orosz cég majdnem 69 milliárd forintért végzi el a 37 - egyenként hat kocsiból álló - szerelvény felújítását.

Javítaná a kötött pályás és a kerékpáros közlekedés feltételeit a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium. Tasó László közlekedéspolitikáért felelős államtitkár azt mondta: az elmúlt években megkezdett kerékpáros fejlesztések többsége 2019-ig, a vasúti fejlesztések zöme pedig 2020-ig befejeződik Magyarországon.

A ferencvárosi tömb rehabilitációs program nyerte el a Nemzetközi Ingatlan Szövetség legkiemelkedőbb elismerését. A szakma Oscar-díjának számító nemzetközi nívódíjat 61 éves fennállása során elsőként kapta magyar pályázat a településfejlesztési kategóriában. Bácskai János polgármester az InfoRádióban úgy vélte: ezzel az 1990-as években elkezdett 9. kerületi program folyamatosságát ismerték el a szakma képviselői.

Összecsapások voltak a munkajogi reform elleni tiltakozó felvonuláson Párizsban. A rendőrség 12 embert állított elő. Eközben nyolcadik napja folytatódik az olajfinomítókban, a kikötőkben és az atomerőművekben a szakszervezeti konföderáció által meghirdetett sztrájk.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×