eur:
394.4
usd:
363
bux:
0
2024. március 19. kedd Bánk, József

Van még mit módosítani a szociális gyermekétkeztetésben

Az ombudsman szerint január elsejével kedvező változások léptek életbe a szociális gyermekétkeztetésben, de még mindig szükség lenne módosításokra.

Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében felidézte: 2015 végéig az őszi, téli és tavaszi szünetek munkanapjain a köznevelési intézmények nem voltak kötelesek megszervezni a rászoruló gyerekek étkezését, a nyári szünetben pedig az önkormányzatok vállalásán múlott. Emellett jogilag nem volt egyértelmű a nevelés, illetve tanítás nélküli munkanapon való étkeztetés biztosításának kötelezettsége sem.

A bizonytalan előírások miatt az évközi és a nyári szünetekben az önkormányzatok általában nem vállalták a rászoruló gyermekek étkeztetését, ami veszélyeztette a gyermekek jogainak és az esélyegyenlőségnek az érvényesülését - állapította meg Székely László 2015-ben hivatalból indított vizsgálatában.

A januárban hatályba lépett változtatás után ez a visszás helyzet rendeződött, az új jogszabály szerint ugyanis a szülő kérelmére a gyerek életkorának megfelelő étkeztetést kell biztosítani a bölcsőde és az óvoda zárva tartása, valamint az iskolai nyári és az évközi szünetek alatt is - emelte ki az alapvető jogok biztosa.

Ennek ellenére vannak még megoldandó problémák - tette hozzá. Ilyen például az, hogy az önkormányzatoknak a szünidei szociális gyermekétkeztetés keretében minden esetben biztosítaniuk kellene az egészségi állapotuk miatt speciális étkezésre szoruló gyerekek ellátását is. Ez nem múlhat az intézmények helyzetén, belátásán vagy jóindulatán, a feladat ellátása ugyanis nem fakultatív, a hozzáférést érintő hiányosságok sérthetik a jogbiztonság és az esélyegyenlőség követelményét, valamint a gyermekek jogait - közölte.

A biztos ezért a Miniszterelnökséget vezető miniszterhez fordult és javasolta, hogy a kormányhivatalok útján valamennyi helyi önkormányzatot tájékoztassa a speciális étkezési igényű gyermekek szünidei ellátásának kötelező jellegéről - olvasható a közleményben.

Az alapvető jogok biztosa arra is felhívta a figyelmet, hogy a Központi Statisztikai Hivatal 2014-es adatai szerint majdnem 2600 településen több mint 65 ezer háromévesnél fiatalabb gyerek számára nem volt helyben elérhető a bölcsődei ellátás. Az ilyen településeken értelemszerűen nem lehetséges a szociálisan rászoruló gyermekek ingyenes étkeztetése bölcsődei keretek között, ami egyenlőtlen helyzetet okoz.

Az ombudsman ezért a szaktárcánál kezdeményezte, hogy fontolja meg olyan jogi szabályozás előkészítését, amely a jövőben lehetővé tenné a bölcsődével nem rendelkező településeken élő bölcsődés korú gyerekek étkeztetésének biztosítását - zárul a közlemény.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Mire lehet számítani a tőzsdéken?

Mire lehet számítani a tőzsdéken?

A határidős részvényindexek állása alapján esés jöhet az európai piacokon, a nemzetközi befektetők az amerikai jegybank kétnapos kamatdöntő ülésének kezdetére várnak. A legutóbbi inflációs számok arra késztethetik a központi bankot, hogy jelezzék: a kamatlábak a vártnál hosszabb ideig maradnak magasabbak. A piaci szereplők jelenleg 99%-os valószínűséget jósolnak arra, hogy a Fed ezen a héten változatlanul hagyja az irányadó kamatlábakat. Eközben jelentős lefordulást láthatunk a kriptodevizák piacán, nagy esésben van a bitcoin.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 19. 06:51
×
×
×
×