eur:
393.85
usd:
367.9
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Nem sokat teljesített az állam a tanárok követeléseiből

Az állam lesz a közoktatási intézmények működtetője és fenntartója. Ez már eldőlt a szakminisztérium által benyújtott törvényjavaslat alapján.

Az állami fenntartás és a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ megszüntetése – ez volt eredetileg a civil oktatási demonstrációk egyik legfontosabb célkitűzése. A pedagógusok szakszervezete is rendszerszintű változásokat követelt, köztük a Klik hatáskörének csökkentését.

Azóta eldőlt, az állam fenntartója és működtetője is lesz az iskoláknak egységes fenntartói irányítással. Most az oktatási intézmények 55 %-át az önkormányzatok működtetik, az újabb változtatás 2850 iskolát érint.

A Klik nem fog megszűnni, a központ neve is a régi marad.

A 3 szintű fenntartói modellben önálló költségvetési szervként működik majd 56 tankerületi központ július elsejétől. Az iskolaépületek vagyonkezelői joga is a tankerületi központhoz kerül.

A szakszervezetek azt kérték, hogy egyszerűsítsék és válasszák szét az állami és az intézményi ellenőrzést. Egyelőre annyit tudni, hogy egyéb feladatai mellett az ellenőrzést a fenntartói modell csúcsán álló Klebelsberg Központ végzi.

Az intézményvezetők munkáltatói és gazdálkodási jogának visszaállítása is a követelések között szerepelt. Egyelőre annyi biztos, hogy bővül az igazgatók gazdálkodási és munkáltatói jogköre is.

A pedagógusok a tárgyalások során azt kérték, hogy hozzák vissza a minőségi munkáért járó pótlékot. A köznevelési törvényt érintő változásokat összegző javaslat megfogalmazza a pedagógusok differenciált béremelésének a lehetőségét: így a következő, idén szeptembertől esedékes béremeléséről az igazgatók differenciáltan dönthetnek.

A pedagógus foglalkoztatási kérdések között hangsúlyos elemként jelent meg a nyugdíjas tanárok továbbfoglalkoztatása. Erre lesz lehetőség a jövőben bizonyos feltételekkel. Emellett tanév közben nem szűnik meg pedagógus álláshely, és feloldják a nyugdíjazás miatt megüresedő állások zárolását.

A pedagógusok azt is kérték, hogy radikálisan csökkentsék adminisztrációs terheiket, és egyszerűsítsék a pedagógus minősítési rendszert. Eldőlt, hogy a jövőben az önértékelést nem két, hanem öt évente kell elvégezni. Azok a pedagógusok pedig, akik sikeres minősítésen estek át, mentesülnek a tanfelügyelet alól.

A pedagógusok egyik leghangsúlyosabb követelése volt, hogy ismét huszonkét óra legyen a heti kötelező óraszám, a többlettanítás után járó óradíj kifizetése mellett. Ez a kérdés még nem dőlt el.

Szintén nyitott kérdés a tanulói terhek csökkentése, a kereteket az új Nemzeti alaptanterv kidolgozása határozza meg.

A pedagógus követelések között szerepelt az állami tankönyvellátás monopóliumának megszüntetése és a tankönyvválasztás szabadságának visszaállítása, ebből azonban úgy tűnik, az állam nem enged.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×