eur:
389.6
usd:
364.18
bux:
68150.15
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Felújított klasszikusokat mutattak be Cannesban

Makk Károly Szerelem című filmjét, valamint egy korábbi csehszlovák alkotást is bemutattak a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon a Cannes Classics keretében. A produkciók különlegessége, hogy mindkettőt Magyarországon újították fel. A Magyar Nemzeti Filmalap Filmlabor igazgatóságának vezetője az InfoRádiónak azt mondta: egy ilyen restaurálás költsége elérheti akár a 15 millió forintot is.

Aradi László kiemelte, további filmeket is felújítanak.

„Ez a film hál'istennek elkészült a cannes-i bemutatóra” - tette hozzá.

A Magyar Nemzeti Filmalap Filmlabor igazgatóságának vezetője kiemelte, a digitális mozik nagy felbontású, nagy adatmennyiségű anyagot igényelnek, ami formátumváltást igényel. Aradi László hozzátette, ha már ez megtörténik, szükség van a kép és a hang restaurálására is.

„A képe digitalizálását az eredeti negatívból kiindulva lehet elvégezni, ezt követi egy olyan kézi, illetve automatizált restaurálás, aminek az eredménye néhány hónap múlva jelentkezik. Ezzel párhuzamosan el kell készíteni a hang digitalizálását és restaurálását is.”

A Filmlabor azt a stratégiát választotta, hogy a nagyarányú digitális fejlesztések mellett, amelyben világviszonylatban is komoly szaktudással rendelkeznek, megtartotta a 35 milliméteres technológiát – mondta a Magyar Nemzeti Filmalap Filmlabor igazgatóságának vezetője.

„A 35 milliméteres film, a celluloid ismerete és tisztelete is szükséges a nemzetközi archív megbízásokhoz, amelyeket egyébként általában közbeszerzési eljárásokban lehet megnyerni” - hangsúlyozta Aradi László.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Kritikus szintet szakított le a forint

Kritikus szintet szakított le a forint

Ugyan a magyar piac is zárva tartott május 1-jén, de a forint érdemben erősödni tudott a vezető devizákkal szemben, az euróval szemben pedig már a kulcsfontosságúnak számító 390-es szintet is leszakította a jegyzés. Ezt követően pedig csütörtökön is folytatódik a hazai fizetőeszköz erősödése. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×