INFORÁDIÓ 
2020. május 30. szombat
Janka, Zsanett

a nap legfontosabb hírei

varga mihály

adóváltozás

Nem aggódik a nemzetgazdasági miniszter - a nap hírei

InfoRádió

Az adóváltozásokról tárgyalt pénteken az Országgyűlés. Műtétekre, kezelésekre csoportosított át kétmilliárd forintot az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

Átmenetinek tartja az első negyedévi 0,9 százalékos gazdasági növekedést a nemzetgazdasági miniszter. Varga Mihály az InfoRádiónak adott interjúban azzal magyarázta a várakozásoktól elmaradó adatot, hogy alacsonyabb volt az ipar, azon belül az autóipar teljesítménye, emellett lelassult az uniós források kifizetése.

Az adóváltozásokról tárgyalt pénteken az Országgyűlés. A kormány több mint 30 módosítást javasolt: a baromfihús, a friss tej és a tojás áfakulcsát 5 százalékra csökkentené, az éttermi szolgáltatások áfáját két lépcsőben 5 százalékra változtatná, az internetszolgáltatás forgalmi adója pedig 18 százalékra mérséklődne. Ellenzéki pártok bírálták a kormány adóváltoztatási javaslatait a jövő évi adótörvények parlamenti vitájában.

Műtétekre, kezelésekre csoportosított át kétmilliárd forintot az Emberi Erőforrások Minisztériuma - közölte az egészségügyi ellátórendszer működtetéséért felelős helyettes államtitkár. Mészáros János elmondta: az Egészségbiztosítási Alap idei előirányzatából nagy értékű műtéti eljárások, egynapos sebészet, a járóbeteg-ellátások, valamint addiktológiai és pszichiátriai rehabilitációs kezelések finanszírozására fordítják az összeget.

Két héten belül mindenképpen dönteni kell a 3-as metró infrastruktúrájának felújítása miatti járműpótlásról, különben veszélybe kerül a beruházás rekonstrukciós ütemterve - mondta főpolgármester. Tarlós István a Budapestinfón a Széll Kálmán tér felújításával összefüggésben azt mondta: a közeljövőben lesz a hivatalos átadás, a téren jelenleg garanciális munkákat végeznek.

Parlamenti vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi az MSZP Matolcsy György jegybankelnök ügyeinek kivizsgálására. Tóbiás József pártelnök azt mondta: azért szükséges vizsgálni a jegybanki költekezést, mert álláspontja szerint szinte naponta látnak napvilágot személyes összefonódások, illetve összejátszások, így fennáll a törvényesített korrupció gyanúja.

Hivatali visszaélés és hűtlen kezelés gyanúja miatt feljelentést küld a legfőbb ügyésznek a Magyar Nemzeti Bank alapítványainak létrehozásával kapcsolatban az LMP társelnöke. Schiffer András egy másik beadványában az alapítványok megszüntetését kéri.

Jelentősen javult az OTP Bankcsoport eredménye az első negyedévben. A társaság 34 milliárd 253 millió forintos konszolidált adózott nyereséget ért el az első három hónapban, 28 százalékkal többet az előző negyedévinél és többszörösét az egy évvel ezelőtti 1 milliárd 913 millió forintnak.

Közös nyilatkozattal zárult a schengeni tagállamok belügyminisztereinek találkozója. A szegedi egyeztetésen a migrációs válság volt a fő téma. Pintér Sándor elmondta: a tanácskozás célja az volt, hogy a külső határokkal rendelkező tagországok azonos válaszokat adjanak a kihívásokra, és segítsék egymást.

Ausztriában döntött az új kancellár személyéről az Osztrák Szociáldemokrata Párt. A kormányfői posztot Christian Kern, az Osztrák Szövetségi Vasutak vezérigazgatója tölti majd be, egyúttal ő lesz a szociáldemokrata párt elnöke.

A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018