eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

A függetlenség rombolja a karriert

"Család vagy Karrier? A boldogtalanság gyilkos kódjai" – ezt a címet viseli Léder László pszichológus tanulmánya, amelyben azt állítja, hogy a karriertervezés helyett inkább az életünket érdemes tervezni, sőt, időről-időre újratervezni.

„Az egyik alapproblémánk, hogy ahány embert megkérdezünk, annyiféle választ ad arra, hogy mi is a karrier. A mai világban ez nagyon sokszor anyagi függetlenséget jelent elsősorban, illetve valamilyen önmegvalósítást. A tapasztalataim szerint azonban a karrier definíciója leszűkül a szakmai önmegvalósításra” - mondta Léder László.

Hozzátette: az, hogy valaki társadalmi pozícióhoz szeretett volna jutni, mindig is létező jelenség volt.

„Ami ma megzavar bennünket, hogy a mai munkakultúrában a karrierépítés nagyon sokszor károsan érinti az emberi fejlődésünket, és még olyan is történhet, hogy a közvetlen környezetében élők kell, hogy megfizessék az árát annak, hogy a szakmai előmenetelt biztosítva legyen” – emelte ki.

„Ha szeretnénk elérni azt, hogy egyrészt valamilyen szakmai elismerésünk legyen, esetleg a ranglétrán magas pozícióba jussunk, és mellette szeretnénk kiegyensúlyozott privát életet – családot esetleg több gyerekkel -, akkor azt kell, hogy lássuk, hogy ez az emberek nagy részénél konfliktust okoz, sajnos az esetek nagy részében nem sikerül” - jelentette ki a pszichológus.

A szakember a tanulmányában úgy fogalmazott, hogy a boldogtalanságnak gyilkos kódjai vannak.

„Az első ilyen a „Ne függj senkitől”-kód, amely arra programoz bennünket, hogy önző módon a saját érdekeinket tartsuk szem előtt. Ez sajnos generációs probléma: azok a szülők, nagyszülők, akik nem tudták megvalósítani a saját céljaikat, belevihetik a következő generációt abba, hogy úgy gondolkodjon: csak magadra koncentrálj, az a lényeg, amit te szerzel meg, legyen olyan munkahelyed, amely függetlenséget biztosít, anyagi függetlenségben élj” - ismertette.

Ezzel a szakember szerint az a probléma, hogy alapvetően hamis ez a kód, így nem lehet előrejutni.

„Ki merem mondani, hogy ez egy hazugság, és fals útra visz bennünket. Hiszen mindannyian függünk valakitől és valamitől. Arról nem is beszélve, hogy párkapcsolat és családellenes viselkedésre ösztönöz” - fogalmazott Léder László.

Hangsúlyozta: azt látjuk jól, hogy a modern munkahelyeken azok a munkavállalók érvényesülnek, akik együtt tudnak működni, jól kooperálnak, jól oldanak meg konfliktusokat. Vagyis ez a kód valójában éppen arra jó, hogy leblokkolja a karrierünket.

A boldogtalanság további gyilkos kódjairól az InfoRádió hétfő este fél nyolckor kezdődő Családi hét című magazinjában hallhatnak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Oeconomus kiszámolta, mi az olimpikonná válás ára

Oeconomus kiszámolta, mi az olimpikonná válás ára

A nagy nemzetközi sportesemények kapcsán általában a közvetlenül látható eredményeket értékeljük, vagyis a kimagasló sportteljesítményt, ugyanakkor sokan felhívják a figyelmet arra a hosszú évekig tartó munkára és a kitartásra is, amely egy-egy teljesítmény mögött áll – ez áll az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzésében, amely az olimpikonná válás árát vizsgálta.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×