eur:
393.74
usd:
365.02
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

A migránsok újra növekvő száma miatt ideiglenes befogadótábort nyitottak Körmenden

Várhatóan május másodikán érkezhet Körmendre a helyi rendészeti szakközépiskola területén létesített, háromszáz ember átmeneti elhelyezésére képes ideiglenes befogadótáborba a migránsok első csoportja - jelentette be csütörtökön a körmendi városházán csütörtökön tartott sajtótájékoztatón Sipos Anikó, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal regionális igazgatója.

Tájékoztatása szerint a nyitottan működő ideiglenes befogadótábor feltöltése folyamatosan zajlik majd attól függően, ahogy a Magyarországon menedékjogot kérő migránsok száma növekszik, illetve ahogy azt más befogadó állomások létszáma szükségessé teszi.

Dukai Miklós, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára a sajtótájékoztatón hangsúlyozta: a kormány kényszerhelyzetben került a fokozódó migrációs nyomás miatt, ezért vált szükségessé, hogy ideiglenesen a körmendi befogadótábor működni kezdjen.

Elmondta, a balkáni határzár ellenére növekszik az Európába beáramló migránsok száma, akik új útvonalakat keresnek maguknak.

Ismertetése szerint Magyarországon idén már csaknem 12 ezer migráns nyújtott be menekültkérelmet, az Állampolgársági és Bevándorlási Hivatal munkatársai naponta több mint 200 kérelmet regisztrálnak, a befogadótáborokban, közösségi szállásokon és tranzitzónákban elhelyezettek száma jelenleg 1777 fő, ami több mint duplája a korábbinak.

Hozzátette: a migránsok döntő többsége nem háborús övezetből érkezik, legnagyobb számban Pakisztánból, Afganisztánból és észak-afrikai országokból indulnak útnak. Magyarországot a migránsok továbbra sem tekintik célországnak, elsősorban Nyugat-Európa országaiba szeretnének eljutni.

A helyettes államtitkár leszögezte: a magyar kormány mindent megtett annak érdekében, hogy megakadályozza az illegális migránsok bejutását az országba, létrehozta, majd megerősítette a déli határzárat, és felkészült arra is, hogy a magyar-román határon is kerítést építsen, valamint növelte a határőrizetben résztvevők létszámát, és technikai felszerelésükön is javított.

A körmendi befogadótáborról szólva Dukai Miklós hangsúlyozta: annak ideiglenes jellegét mutatja, hogy sátrakat állítottak fel, a helyszínt pedig egy őrzött rendőrségi objektumban úgy igyekeztek kiválasztani, hogy az a helyi lakosság számára minél kisebb gondot okozzon.

Sipos Anikó kiemelte: a körmendi ideiglenes befogadóintézményekbe kizárólag regisztrált menedékkérők kerülnek, akik előzőleg mindenféle orvosi szűrővizsgálaton átestek.

Tiborcz János, Vas megye rendőrfőkapitánya leszögezte: a megye rendőrei fokozott létszámban, a készenléti rendőrökkel és polgárőrökkel megerősítve, szükség esetén a honvédséggel közösen látnak majd el szolgálatot nemcsak Körmenden, hanem az osztrák határig.

Hozzátette: folyamatos kapcsolatban állnak és egyeztetnek a burgenlandi rendőrséggel és tartományi vezetéssel.

Minden szükséges előkészületet megtettek annak érdekében, hogy Körmend lakossága ugyanazt a közbiztonságot élvezhesse, mint amit évtizedek során megszokott - mondta Tiborcz János.

Bebes István (Fidesz), Körmend polgármestere a sajtótájékoztatón elmondta: abban bíztak, hogy a körmendi tábornak csak a felállítására kerül sor, de nem lesz szükség annak igénybe vételére.

Tudomásul kell azonban venni, hogy az a terület ahol az ideiglenes tábort létrehozták a Belügyminisztériumnak olyan területe, ahol a migrációval összefüggő feladatokat könnyebben meg lehet oldani - mondta.

Emlékeztetett: jelezték azokat a kéréseiket, amelyek a közbiztonság megerősítését szolgálták, ezért fokozott rendőri jelenlét lesz a városban, folyamatosak lesznek az ellenőrzések, és szükség esetén kapnak segítséget a honvédségtől is.

Bebes István kiemelte a helyi polgárőrség megerősítésének fontosságát és a helyi kamerarendszer kibővítésének szükségességét.

Bejelentette: polgármesteri keretéből támogatja a polgárőrséget és a képviselő-testületben kezdeményezni fogja további támogatások megszavazását.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×