eur:
393.75
usd:
364.98
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

A költségvetés módosításával számos ágazat jut többletforráshoz - a nap hírei

Továbbra is a hiány szinten tartását nevezte a költségvetési politika céljának a nemzetgazdasági miniszter. Jogi eljárást indított Magyarország ellen a termékadó alkoholos italokra kiterjesztése miatt Brüsszel.

Továbbra is az adócsökkentést és a családi otthonteremtést nevezte a jövő évi költségvetési tervezet legfontosabb pontjainak a nemzetgazdasági miniszter. Varga Mihály az InfoRádió Aréna című műsorában hangsúlyozta: folytatódik az eddigi fiskális politika, amelynek a célja a hiány szinten tartása. Hozzátette: csökken a tej- és a baromfitermékek, valamint az internet szolgáltatások áfája. Ezt egészíti még ki az otthonteremtési program. A tárcavezető arra is felhívta a figyelmet, hogy a kormánytisztviselőknek és az adóhivatali alkalmazottaknak jóval 20 százalék feletti béremelése lesz, és várhatóan az egészségügyi ágazatban is lesz bérnövekedés jövőre. Varga Mihály szólt arról is, hogy már idén is csökkent a bankadó mértéke, és a kormányzat 2017-ben is szeretné tovább csökkenteni.

Fontos ágazatok juthatnak többletforráshoz az idei költségvetés tervezettnél magasabb bevételeiből - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium. A tájékoztatás szerint a kormány a csaknem 500 milliárd forintból oktatásra 91,6, a szakképzés és felnőttképzés támogatására 17,7, az otthonteremtés elősegítésére 50 milliárd forintot biztosítana. Külön támogatást kapnának az adósságkonszolidációban korábban nem részesült önkormányzatok. Az erre vonatkozó törvényjavaslatot a kabinet megküldte a Költségvetési Tanácsnak, amely nem emelt kifogást a módosítás ellen. A tárca közleménye hangsúlyozza: a főbb makrogazdasági mutatók változatlanok maradnak: a kormány továbbra is 2,5 százalékos gazdasági növekedéssel és 2 százalékos költségvetési hiánnyal számol.

Nagyarányú adócsökkentés lesz jövőre, miközben alacsony szinten marad a személyi jövedelemadó kulcsa is - jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Lázár János a kormányzati tájékoztatón úgy fogalmazott: megélhetési rezsicsökkentés lesz, mert olyan alapvető élelmiszerek áfája csökken, mint a tej, a tojás és a baromfi. Hozzátette: az intézkedés a kormány szerint jelentős kereset- és nyugdíjemelkedéssel jár. Emellett jelentős állami finanszírozású fejlesztést tartalmaz a jövő évi költségvetés. Emellett szükségesnek nevezte a Budai vár teljes rehabilitációját. Új nemzeti alaptantervre, a tanulói terhek csökkentésére, a pedagógus-továbbképzési rendszer átalakítására tett javaslatot az oktatási államtitkár a kormánynak.

Megszüntette a kötelezettségszegési eljárást a pálinka jövedéki adójának ügyében az Európai Bizottság, de újabb jogi eljárást indított Magyarország ellen. A brüsszeli testület a pálinka ügyében az uniós szabályokkal összhangban állónak találta a Magyarországon január elsején elfogadott új jövedéki adótörvényt. A bizottság ugyanakkor úgy ítéli meg, hogy a 2011-es termékadó, illetve annak 2015-ös kiterjesztése más, alkoholtartalmú italokra kedvez a helyi termékeknek, amellyel Magyarország megsérti az erre vonatkozó uniós irányelvet. A nemzetgazdasági tárca úgy reagált: nem diszkriminatív a szabályozás, a cél a magyar emberek egészégének megőrzése.

Május 5-én vitatja meg a Kúria polgári kollégiuma, kell-e újabb jogegységi eljárás a devizaalapú kölcsönszerződésekről. A közlemény emlékeztet arra, hogy a testület 2013. december 16-án hozta meg jogegységi határozatát az ilyen szerződésekről. Az azóta eltelt időszakban a bíróságok több ezer perben alkalmazták ezt a bíróságokra kötelező iránymutatást. Az utóbbi időben azonban a bírói gyakorlatban - beleértve a Kúria egyik eseti döntését is - újabb értelmezést igénylő kérdések fogalmazódtak meg.

Tavaly még veszteséges volt, az idén azonban várhatóan már nyereséges lesz az FHB Bankcsoport - hangzott el az FHB Jelzálogbank Nyrt. éves rendes közgyűlésén. Spéder Zoltán, az FHB jelzálogbank Nyrt elnöke arról beszélt komoly teher volt a bankszektornak, így az FHB-nak a devizahiteles elszámolás és a forintosítás. Hozzátette: ez az intézkedés tartós csökkenést hoz a hitelállományban, annak ellenére, hogy a hitel-kihelyezésben aktív volt a pénzintézet, különösen a CSOK igényeknél.

A Tárki áprilisi felmérése szerint, felzárkózott az MSZP a Jobbikhoz, miközben a kormánypártok érzékelhető mértékben veszítettek táborukból. A közvélemény-kutató áprilisi pártpreferenciái alapján a teljes népesség körében a kormányzó Fidesz-KDNP szavazótábora 31-ről 27 százalékra csökkent januárhoz viszonyítva, a pártválasztók körében pedig még nagyobb mértékben, 54-ről 47 százalékra. A Nézőpont Intézet kutatása szerint a teljes felnőtt népességen belül a Fidesz-KDNP jelenleg 29 százalékon áll. A társaság azt is kiemelte, hogy lemorzsolódhat a Jobbik-tábor radikális része. Mindkét közvélemény-kutató szerint a Jobbik támogatottsága jelenleg 11, az MSZP-é 10 százalék.

Szerbiában legalább 15 helyen meg kell ismételni az előre hozott parlamenti választásokat, szabálytalanságok miatt. Az új voksolás döntően befolyásolhatja két koalíciós lista sorsát.  Az ismétlés mintegy 18 ezer szavazót érint, akik hatással lehetnek a jobboldali Szerbiai Demokrata Párt és a Dveri mozgalom listájára, a két tömörülés ugyanis jelenleg az ötszázalékos bejutási küszöb környékén mozog. Hasonló a helyzet a Boris Tadic volt államfő vezette hárompárti koalícióval is, amely jelenleg 5,03 század százalékon áll.

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×