eur:
392.91
usd:
366.42
bux:
66890.74
2024. április 25. csütörtök Márk
Juhász József: nem lehetnek maradéktalanul elégedettek a győztesek

Juhász József: nem lehetnek maradéktalanul elégedettek a győztesek

A belgrádi parlament tarkább és összetettebb lesz, mint volt – mondta a vasárnapi szerbiai előrehozott választásokat értékelve Juhász József. A külpolitikai szakértő, egyetemi docens az Inforádió Aréna című műsorában azt is jelezte: bár csökkent a támogatottsága, de kormányzati tényező lehet Szerbiában a Vajdasági Magyar Szövetség.

Nem feltétlenül vált be a belgrádi kormánykoalíció terve a most vasárnap tartott előrehozott választásokkal. A miniszterelnök Alekszandar Vucsics azért akart idő előtti voksolást, hogy legyen lehetősége Szerbia uniós csatlakozási tárgyalásait politikai nehézségek nélkül végigvinni 2020-ra – mondta el Juhász József külpolitikai szakértő, egyetemi docens az Inforádió Aréna című műsorában.

„A szavazatokat tekintve csak minimálisan kaptak kevesebbet, mint legutóbb. Mivel azonban most sokkal több párt jutott be a parlamentbe, mint az előző ciklusban – akkor négyen voltak, most heten a kisebbségi listák nélkül -, ezért a mandátumok számát tekintve mintegy 15 százalékot veszítettek, 158-ról 131-re estek vissza. De ez is biztos abszolút többség” – mutatott rá az egyetemi docens.

A koalíció minden valószínűség szerint ismét összejön, meglehet a 2/3-os többség, azonban a most kialakult helyzet egy nehezebb politikai szituáció a parlamenti erőteret tekintve, mint a korábbi volt.

„Nincs olyan nagy eufória a Szerb Haladó Pártban (SNS) éppen amiatt, hogy most a népszerűségük csúcsán vannak, nehéz időszak jön, EU-csatlakozási tárgyalásokkal, s ők most szerettek volna egy négyéves biztos mandátumot. Ez valóban megvan, de nem azzal a széleskörű parlamenti manőverrel, mint amivel korábban rendelkeztek. Ilyen szempontból szerintem nem lehetnek maradéktalanul elégedettek” – vélekedett Juhász József.

Cél volt az is, hogy az előrehozott választásokkal egy időben rendezett tartományi és helyhatósági választásokon is megszerezzék a többséget – mondta a külpolitikai szakértő.

„Most ez bejött, mert mindenütt győztek. Mégpedig olyan arányban, hogy azt gondolom, valószínűleg anélkül is megszerezhették volna a vajdasági tartományi hatalmat, ha nincs általános választás. De a négyéves stabil hatalma végül is meglesz a kormánynak – hangsúlyozta.

A belgrádi parlament tarkább és összetettebb lesz, mint volt – mondta Juhász József, megemlítve, kétpólusú lesz az ellenzék, hiszen visszakerült a törvényhozásba a szélsőjobboldal közös listája miatt, illetve a Hágában a közelmúltban felmentett Vojislav Seselj vezette szervezet, így a radikálisok várhatóan három párttal és két frakcióval lesznek jelen az új belgrádi parlamentben.

Juhász József kitért a VMSZ szereplésére is. Úgy vélte: bár csökkent a támogatottsága, de kormányzati tényező lehet a szervezet.

„Jó eséllyel a szerb kormánykoalíció tagja lehet a Vajdasági Magyar Szövetség, annak ellenére is, hogy kevesebb voksot szerzett a most vasárnapi előrehozott parlamenti választásokon, mint 2014-ben” – mondta a külpolitikai elemző.

Hozzátette, a hat helyett most várhatóan négy képviselői helye lesz a pártnak.

Úgy vélte, a koalíciós partnerség függeni fog attól, hogy Vucsics megcélozza-e feltétlenül a kétharmadnyi mandátum-összegyűjtést vagy nem, szükség lesz-e a VMSZ-re esetleg vajdasági szinten az ottani kormányzati hatalomban a koalícióképességhez.

„Tehát nincsen a VMSZ-re feltétlenül szükség, de az SNS eddigi retorikájába belefér, hogy meghívják őket a kormányba és úgy tudom, a VMSZ el is akarja ezt fogadni” – fogalmazott a külpolitikai szakértő.

Juhász József szerint a VMSZ kormányzati szerepe mellett szól, hogy a belgrádi és a budapesti kormány között kifejezetten jó viszony alakult ki.

"Vucsics számol nyilván azzal is: Magyarország érdekelt abban, hogy Szerbia eredményesen befejezze az EU-csatlakozási tárgyalásokat, tehát szüksége van Magyarországra, mint egy szerb lobbistára Brüsszelben" – tette hozzá Juhász József.

A külpolitikai elemző szerint a szintén hétvégén rendezett tartományi szintű választás után előfordulhat, hogy a Vajdaságban a VMSZ koalíciós partnerségére akár kényszerű szükség is lehet.

A csak a vajdasági tartományi szinten indult, de ott méretéhez képest jó eredményt elért Magyar Mozgalom nevű civil szerveződéssel kapcsolatban pedig azt mondta: a vajdasági magyar közösség, mint választótestület túl kicsi ahhoz, hogy két pártot elbírjon.

„Megvan a közösségnek az a jó értelemben vett reflexe, hogy két kicsi párt helyett egy nagy vagy egy erős pártot akar. A párharcot kétségkívül a VMSZ nyerte, hiszen legalább 3-3,5-szeresre becsülhető az a szavazatmennyiség, amelyet kaptak” - mutatott rá Juhász József.

A külpolitikai elemző ugyanakkor hozzátette: abból a szempontból változott a helyzet, hogy most nem minden magyar szavazatot a VMSZ söpört be.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Sz. Bíró Zoltán az Arénában: nagy fordulatot nem hoz a háborúban az újabb amerikai támogatás

Putyin valódi támogatottságáról, az orosz közvélekedésről, a volt Szovjetunió újraéledésének lehetőségéről, az egykoron abban részes országok nyelvi és vallási különbözőségéről, illetve a háború kimeneteléről, az amerikai támogatásról is beszélt Sz. Bíró Zoltán történész, Oroszország-szakértő az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×