eur:
393.9
usd:
364.77
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Módosították a jegybanktörvényt, Matolcsy lemondását sürgették

Elfogadta az Országgyűlés a jegybanktörvény módosítását, amely 5 millió forintra emeli az intézmény vezetőjének fizetését és lehetővé teszi az Állami Számvevőszék számára, hogy ellenőrizze a nemzeti bank alapítványainak működését. Az ellenzéki képviselők a vita során Matolcsy György lemondását sürgették.

112 igen szavazattal, 61 nem ellenében, tartózkodás nélkül fogadta el az Országgyűlés a korábbi, alkotmányellenesség miatt visszadobott jegybanktörvény-módosítás finomított változatát, amely már nem korlátozza a nemzeti bank alapítványainak nyilvánosságát, sőt lehetőséget teremt az Állami Számvevőszék számára ezek vizsgálatára. Illetve az MNB gazdasági társaságainak adatait is csak akkor minősíti titkosnak, amennyiben ezek nyilvánossága sértené a társaságok versenyképességét. Emellett az elfogadott módosítás megemeli a jegybanki vezetők fizetését, így Matolcsy György bérét havi 5 millió forintra növeli.

A záróvita során Tállai András, a nemzetgazdasági tárca államtitkára csupán annyit mondott, hogy a kormány támogatja a módosító javaslatot.

Burány Sándor, az MSZP képviselője viszont úgy látta, hogy a jegybanki alapítványok támogatásainak közzé tétele óta világossá vált, hogy Matolcsy György tevékenysége felveti a törvényellenesség gyanúját.

„Egészen elképesztő, hogy ahelyett, hogy egyébként szedné a sátorfáját, és a Magyar Nemzeti Bank éléről, a magyar gazdaságpolitikából eltűnne ilyen botrányos előzmények után, ehhez képest a Fidesz úgy gondolja, hogy fizetésemelést kellene adni neki” - fogalmazott Burány Sándor.

Volner János, a Jobbik részéről leszögezte, hogy a nemzeti bank nyeresége nem költhető el zsebpénzként.

„Nem államadósság-csökkentésre megy el, vagy nem az egészségügy megerősítésére fordítják ezeket a százmilliárdokat, hanem a Jegybankelnök úr és szűk köre rendelkezik ezekről a pénzekről teljesen szabadon” - mondta Volner János.

Schiffer András, az LMP frakcióvezetője elszámolásra kérte a kormánypárti képviselőket arról, hogy miért gondolták egy hónapja, hogy a jegybanki alapítványok pénze elvesztheti közpénz jellegét.

„Matolcsy Györgynek az elmúlt öt nap alatt kiderült információk után nincsen maradása, azonnal takarodnia kell a székéből” - fogalmazott Schiffer András.

A fideszes Bánki Erik előterjesztői zárszavában politikai lózungoknak nevezte az ellenzéki képviselők hozzászólásait.

„Mind a magyar gazdaságpolitika eredményei, mind a jegybank eredményei azt igazolják, hogy az az út, amelyet Matolcsy György még gazdasági miniszterként megkezdett a kormány tagjaként, illetve az, amit jegybankelnökként a kormány gazdaságpolitikáját támogatva. Ne felejtsük el tisztelt hölgyeim és uraim, több mint három éve nulla az infláció Magyarországon, szemben a szocialista kormányok időszakával” - mondta Bánki Erik.

Emellett Bánki Erik aláhúzta, hogy a módosítás minden tekintetben megfelel az alkotmányosság követelményeinek és az info-törvény rendelkezéseinek, amint azt Péterfalvi Attila, az adatvédelmi hatóság vezetője is megerősítette.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×