eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Bürokráciacsökkentés és postatörvény az Országgyűlésben

Nyártól egy hatóságnál is elegendő bejelenteni az adatváltozásokat, kistelepüléseken pedig pénzügyi intézmények is nyújthatnak ezentúl postai szolgáltatást.

A közigazgatási bürokráciacsökkentés folytatása révén július 1-jétől elég lesz egy hatóságnál bejelenteni az esetleges - például lakcímre vonatkozó - adatváltozásokat. A módosítás értelmében, ha valakinek ellopják az adó-, illetve a TAJ-kártyáját, és erről a kiállító hatóság hivatalból - a rendőrségtől - tudomást szerez, akkor intézkednie kell az igazolvány pótlásáról.

A postatörvény módosításával az Országgyűlés lehetővé tette, hogy pénzügyi intézmények is nyújthassanak postai szolgáltatást a tízezernél kevesebb lakosú településeken.

A ház elfogadta a kormány legutóbbi egészségügyi salátatörvényét is, amelynek értelmében egyebek között lehetővé válik az egészségügyi veszélyhelyzet kihirdetése, változik a teljes családok gyermekápolási táppénzjogosultsága, a fesztiválok helyszínén ideiglenes fiókgyógyszertár létesülhet, továbbá négy új pszichotróp vegyülettel bővül a tiltott anyagok jegyzéke.

A képviselők emellett kötelezővé tették tervezői művezető alkalmazását a 300 négyzetméternél nem nagyobb hasznos alapterületű új lakóházak építésénél, mivel a kormány ezen épületeknél az év elején egyszerűsítette a bejelentési kötelezettséget, a Miniszterelnökség célja pedig a módosítással az volt, hogy a bejelentésnek megfelelő lakóházak épüljenek.

Mindemellett az Országgyűlés döntött az állami projektvezetői szaknévsor létrehozásáról, illetve új törvényt alkotott az igazságügyi szakértőkről, így a Ház a korábbi kettő helyett egyetlen jogszabályba foglalta össze a tevékenységükről szóló rendelkezéseket, valamint a munkájukat összefogó kamara működését.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 29. 00:30
×
×
×
×