eur:
392.55
usd:
366.13
bux:
66821.21
2024. április 25. csütörtök Márk

Itt a gomba, ami felfalja a kullancsot

Környezetkímélő és hosszútávon is hatékony kullancsirtó eljárást fejlesztettek ki az Országos Környezetegészségügyi Intézet kutatói. Bózsik Béla Pál az InfoRádióban elmondta: húszéves munka után talán jövőre mindenki számára elérhető lesz a szer.

Bratek Zoltán, az ELTE Növénybiológiai Tanszékének adjunktusa és Bózsik Béla Pál Országos Környezetegészségügyi Intézet nyugalmazott főorvosa környezetkímélő és hosszútávon is hatékony eljárást fejlesztett ki a kullancsok kiirtására. A 20 éves kutatómunka után talán jövőre széles körben is elérhető lesz a szer. A módszerről Bózsik Béla Pál, az OKI nyugalmazott főorvos beszélt az InfoRádióban.

„Egy csodálatos lehetőség, hogy kullancsokat pusztítsunk mikroszkopikus méretű gombákkal. Azok a kullancsok, amelyeket a gombafajainkkal megfertőzünk, úgy néznek ki, mint ha sajtkészítmények lennének, teljesen behálózza őket a gomba fonala és átalakítja az anyagukat. A gomba elterjed a kullancs testében és felfalja azt” - mondta az OKI nyugalmazott főorvosa.

Bózsik Béla Pál hozzátette: „az MTA megvizsgálta a kullancsokról izolált gombafajokat, hogy károsítanak-e más élőlényeket. Azt az eredményt kapták, hogy a többségük nem pusztít kisebb rovarokat, élőlényeket, például a katicabogarat és a fátyolkát.”

„A laboratórium után a terepi vizsgálatok azt mutatták, a kémiai szer hatékonysága azonnal jelentkezett, a biológiai anyag csak 7-10 napos periódus után alakult ki. Meglepő volt, hogy amikor később, egy év múlva újra megvizsgáltuk ezt a területet, a kezeletlen és a kémiai anyaggal permetezettet is, komoly mennyiségű kullancsot lehetett látni, a gombás permetezés után azonban jelentősen kevesebb kullancs volt egy évvel később is” - mondta az OKI nyugalmazott főorvosa.

Bózsik Béla Pál kiemelte: „a gomba, ahogy a kullancs is, szeret a hűvösebb, páradús területeken megtelepedni, ezért nagyszerű ez, mert a gomba megfertőzi a kullancsot.”

„Úgy tűnik, hogy az a környezetegészségüggyel foglalkozó egyesület, amellyel szerződést kötöttünk a gyártására és alkalmazására, belevág és jövőre, vélhetően, elérhető a készítmény. Közben külföldi cégek is érdeklődtek, így úgy néz ki, hogy egy európai pályázat segítségével sikerül végigvinni az óriási költségekkel járó engedélyeztetését, és széles körben használható lesz a készítmény” - hangsúlyozta az OKI nyugalmazott főorvosa.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×