INFORÁDIÓ
2021. március 5. péntek
Adorján, Adrián

inforádió

belföld

kullancsevő gomba

kullancsirtás

Itt a gomba, ami felfalja a kullancsot

InfoRádió

Környezetkímélő és hosszútávon is hatékony kullancsirtó eljárást fejlesztettek ki az Országos Környezetegészségügyi Intézet kutatói. Bózsik Béla Pál az InfoRádióban elmondta: húszéves munka után talán jövőre mindenki számára elérhető lesz a szer.

Bratek Zoltán, az ELTE Növénybiológiai Tanszékének adjunktusa és Bózsik Béla Pál Országos Környezetegészségügyi Intézet nyugalmazott főorvosa környezetkímélő és hosszútávon is hatékony eljárást fejlesztett ki a kullancsok kiirtására. A 20 éves kutatómunka után talán jövőre széles körben is elérhető lesz a szer. A módszerről Bózsik Béla Pál, az OKI nyugalmazott főorvos beszélt az InfoRádióban.

„Egy csodálatos lehetőség, hogy kullancsokat pusztítsunk mikroszkopikus méretű gombákkal. Azok a kullancsok, amelyeket a gombafajainkkal megfertőzünk, úgy néznek ki, mint ha sajtkészítmények lennének, teljesen behálózza őket a gomba fonala és átalakítja az anyagukat. A gomba elterjed a kullancs testében és felfalja azt” - mondta az OKI nyugalmazott főorvosa.

Bózsik Béla Pál hozzátette: „az MTA megvizsgálta a kullancsokról izolált gombafajokat, hogy károsítanak-e más élőlényeket. Azt az eredményt kapták, hogy a többségük nem pusztít kisebb rovarokat, élőlényeket, például a katicabogarat és a fátyolkát.”

„A laboratórium után a terepi vizsgálatok azt mutatták, a kémiai szer hatékonysága azonnal jelentkezett, a biológiai anyag csak 7-10 napos periódus után alakult ki. Meglepő volt, hogy amikor később, egy év múlva újra megvizsgáltuk ezt a területet, a kezeletlen és a kémiai anyaggal permetezettet is, komoly mennyiségű kullancsot lehetett látni, a gombás permetezés után azonban jelentősen kevesebb kullancs volt egy évvel később is” - mondta az OKI nyugalmazott főorvosa.

Bózsik Béla Pál kiemelte: „a gomba, ahogy a kullancs is, szeret a hűvösebb, páradús területeken megtelepedni, ezért nagyszerű ez, mert a gomba megfertőzi a kullancsot.”

„Úgy tűnik, hogy az a környezetegészségüggyel foglalkozó egyesület, amellyel szerződést kötöttünk a gyártására és alkalmazására, belevág és jövőre, vélhetően, elérhető a készítmény. Közben külföldi cégek is érdeklődtek, így úgy néz ki, hogy egy európai pályázat segítségével sikerül végigvinni az óriási költségekkel járó engedélyeztetését, és széles körben használható lesz a készítmény” - hangsúlyozta az OKI nyugalmazott főorvosa.

Kapcsolódó hang

Hamarosan kullancsevő gombával védekezhetünk
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018