eur:
389.14
usd:
364.33
bux:
68069.95
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

A MÚSZ-közgyűlés megerősítette Gyárfás Tamást

Elsöprő többséggel, 118-1 arányban, 1 tartózkodás mellett szavazott bizalmat a MÚSZ közgyűlése Gyárfás Tamás elnöknek. A közgyűlés hasonló arányban fogadta el az elnökség 2015. évi szakmai beszámolóját, a pénzügyi beszámolót, illetve az Ellenőrző Testület jelentését - írja hírlevelében a Magyar Úszó Szövetség.

A közgyűlésen napirend előtt szólalt fel Gyárfás Tamás elnök, aki azzal kezdte beszédét, hogy „a Magyar Úszó Szövetség egy civil társadalmi testület, amely mindennemű politikai befolyás nélkül kell, hogy végezze a munkáját. Bennünket ez a közösség választott meg. Engem, bármelyikünket csak ez a közösség küldhet el. Akármennyire is méltatlannak tartom az elmúlt hetek támadásait, úgy érzem, hogy együtt kell végigcsinálnunk azt, amit elkezdtünk. Bármennyire is ütnek-vágnak – állnom kell a pofonokat. Én nem futamodhatok meg. Ennél sokkal nagyobb a felelősségem.”

A MÚSZ elnöke felsorolta, milyen eredményeket ért el a sportág, a világbajnokság kapcsán épülő új uszodakomplexumról megjegyezte, „már nem éltünk hiába”, ám mégis azt a konklúziót vonta le, hogy „ma körülöttünk szinte minden arról szól, hogy Kiss László mit tett 1961-ben, és ezzel ki, miképp szembesült. Ki mennyit hallott, mit tudott a több mint fél évszázada történtekről. Mi a személyében egy merőben más embert ismertünk meg, akinek sikerei fényében egy ország tündökölt. Nevéhez olimpiai, világ- és Európa-bajnokok sora fűződik. Mesteredző, számos magas kitüntetés tulajdonosa. Általános megbecsülést vívott ki. Felnéztem rá, edzőként, kapitányként, barátként. Egy ilyen mellbevágó fordulatra nem voltam felkészülve, annak kezelésére számomra nem volt recept. Persze, hogy elítélem a nemi erőszakot. Már elnézést kértem azoktól, akiknek akaratlanul is megsértettem az erkölcsi érzékét.”

Gyárfás Tamás hozzátette, homályos, sohasem bizonyított, a nyolcvanas évekből előszedett doppingvádakkal, egyébként szintén elítélendő, harminc évvel ezelőtti gyerek verésekkel támadták a sportágat, és mint mondta, jogos, hogy mindezt a kívülállók számok kérik adott esetben, azzal azonban „kegyetlen szembesülni, ha a saját házunk táján öntenek olajat a tűzre.”

Az elnök ezután bizalmi szavazást kért: „Kérem, foglaljatok állást, hogy továbbra is bíztok-e bennem vagy sem. Tavaly öt évre választottatok meg. Hiába változatlan az én elkötelezettségem, ha nincs meg körülöttem a bizalom, akkor tovább nem vállalhatom az elnöki tisztséget.”

Gyárfás Tamás a beszéde végén bejelentette, nem kívánja befolyásolni a küldötteket a voksolásnál, ezért kiment a teremből. Az egyesületek képviselői ezt követően először megerősítették, hogy nyílt szavazással kívánnak dönteni, majd a 120 jelenlévő küldöttből 118 az elnök mellett foglalt állást, 1 ellenszavazat és egy 1 tartózkodás mellett.

A közgyűlés ezt követően elfogadta az előterjesztéseket, mind az elnökségét, mind a pénzügyi és az ellenőrző testület jelentését, valamint az alapszabály módosításával megerősítette a szövetség adminisztráció vezetőinek kinevezését és aláírási jogát, Nagy Orsolyát, mint ügyvezető igazgatót, Halász Sarolta gazdasági igazgatót és Füleky András sportigazgatót.

A közgyűlés végén, az egyebek napirendi pontnál Ruza József, a szövetség volt főtitkára a korábbi vádaskodások kapcsán kijelentette, hogy a 2010. évi úszó Eb kapcsán készült KEHI-vizsgálatot tíz évre titkosították, azaz neki ez alatt az idő alatt tűrnie kell bármiféle gyanúsítgatást, ugyanakkor jelezte, eljárás nem indult senki ellen, ő pedig annak idején nyugdíjas korára való tekintettel távozott tisztségéből.

Ezután Hargitay András kapitány kért szót, elmondta, hogy őt az úszósport tette azzá, akivé, az úszók a családja, márpedig ezt a családot most folyamatosan támadják, bántják. Ezután az elmúlt időszakban a sportágat különböző platformokon pocskondiázó Hornyák Viktorhoz fordult: „Miért jó az, ha valaki kizárólag piszkolja a sportágat? Amikor a lányod kint volt Dubajban, a Jövő bajnokai program edzőtáborában, és boldogan küldte haza a képeket, te még annak kapcsán is csak negatív dolgokat tudtál írni. Miért van erre szükség? Te azt kérdezted, miért van szükség kapitányra? Nos, azért, hogy innen a szemedbe mondja: Viktor, hagyjad békén a magyar úszósportot, a magyar sportot, és menj ki innen, mert nem hozzánk tartozol.” A szövetségi kapitány, miután a küldöttek is kiálltak mellette, még megjegyezte: „Természetesen rád is vonatkozik a megbocsátás. De csak akkor vagy rá méltó, ha végre az úszósportért és nem az ellen tevékenykedsz.”

A közgyűlésen Centenáriumi Érdemérem kitüntetést vehetett át a Baranyai Megyei Úszó Szövetség volt elnöke, a MÚSZ jogi bizottságának korábbi vezetője, dr. Antos Árpád, továbbá a magyar válogatottat huszonöt évig szolgáló masszőr, Baranyai István, aki Darnyi Tamástól, Rózsa Norberten, Czene Attilán, Gyurta Dánielen át Risztov Éváig olimpiai bajnokok izomzatát tartotta karban.

Címlapról ajánljuk
Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Az Egyesült Államokban zajló, Gáza-párti diáktüntetések közepette több száz embert letartóztatott a rendőrség. New Yorkban rohamrendőrök hatoltak be egy egyetemi campus egyik épületébe, Los Angelesben két ellentábor csapott össze a rendőrök felvonulása előtt.

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 2. 16:30
×
×
×
×