eur:
394.38
usd:
370.51
bux:
65125.52
2024. április 22. hétfő Csilla, Noémi

Tóbiás: meg kell szüntetni az MNB-alapítványokat

Semmi szükség nem volt a Magyar Nemzeti Bank alapítványaira, azokat meg kell szüntetni - mondta Tóbiás József, az MSZP elnök-frakcióvezetője szombaton a szentendrei piacon Korózs Lajossal közösen tartott sajtótájékoztatón.

A pártelnök úgy fogalmazott: az alapítványok arra szolgáltak, hogy rajtuk keresztül eltűntessék azt a 263 milliárd forintot, amelyet a devizahitelesek és a forintosítás mentén bezsebelt az MNB.

Hozzátette, véleményvásárlásra, a saját elitjének finanszírozására használták fel a közpénzt az alapítványok. Építőipari cégeket, Fidesz-közeli vállalkozásokat, valamint az elektronikus médiában véleménynyilvánítást befolyásoló adásvételi szerződést is támogatott a jegybank - mondta.

Megjegyezte: az a cég, amelyik később megvásárolta az Origót, hamarabb kapta meg az MNB támogatását, mint hogy az adásvételt megkötötte volna. "Világosan látszik, hogy az MNB megvásároltatta ezen a cégen keresztül ezt a médiafelületet."

Az ellenzéki politikus szerint ennek a pénznek a költségvetésben van a helye, amit az egészségügyre, az oktatásra és a szociális területre kell fordítani. Az MNB vezetőjének pedig az lenne a feladata, hogy átlátható és szabályozott pénzügyi folyamatok legyenek Magyarországon.

A pártelnök kitért arra is, hogy vizsgálni kellene az ügyészség és a jegybank közötti összefüggést. "Azt látjuk, hogy az ügyészség mintha összejátszana a jegybankkal, amely - mint tudvalevő - felelőse a Quaestor-ügyben kialakult helyzetnek" - fogalmazott, hozzátéve, hogy az ügy károsultjai a mai napig nem kapták meg jussukat.

Korózs Lajos, az Országgyűlés népjóléti bizottságának elnöke szerint Orbán Viktor és kormánya a minimum szintre szűkítette több mint 4 millió magyar állampolgár életszínvonalát, és közülük 900 ezer nyugdíjas a létminimum alatt kényszerül élni. Szavai szerint ezek az idős emberek gyűlölik, hogy nekik 0,9 százalékos nyugdíjemelés jár, miközben Matolcsy György ötmillió forintos fizetést kap, Andy Vajna adózatlanul naponta milliókat keres, a Posta vezérigazgatójának pedig 70-80 millió forint lehet az éves jövedelme.

A 0,9 százalékos nyugdíjemelés egy baleseti járadékos esetében havi 200, az árvaellátás esetében 230, az özvegyi nyugdíjnál 617, a rokkantjáradék esetében 300, a házastársi pótléknál pedig 130 forint emelést jelent átlagban, ami megalázó és elfogadhatatlan - mondta a szocialista politikus.

Címlapról ajánljuk
Somkuti Bálint: pénz lesz Ukrajna támogatására, csak fegyver és lőszer nem

Somkuti Bálint: pénz lesz Ukrajna támogatására, csak fegyver és lőszer nem

Az amerikai képviselőház hosszú viták után szombaton elfogadta az Ukrajnának, Izraelnek és Tajvannak szánt 95 milliárd dolláros segélycsomagról szóló törvényjavaslatot. A Mathias Corvinus Collegium Geopolitikai műhelyének kutató tanára szerint a szállítási képesség okozhatja a legnagyobb problémát Ukrajnának.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Amerika lesújtana Izrael egyik egységére, Jeruzsálem szerint itt lenne az ideje Európának felébrednie – Közel-keleti háborús híreink hétfőn

Amerika lesújtana Izrael egyik egységére, Jeruzsálem szerint itt lenne az ideje Európának felébrednie – Közel-keleti háborús híreink hétfőn

Az Egyesült Államok szankciókat tervez az izraeli hadsereg (IDF) egy egységével szemben, amelyet az emberi jogok megsértésével vádolnak. Ez lenne az első alkalom, hogy Washington szankcionálná az IDF egyik alakulatát – írja a The Guardian. Isaac Herzog izraeli elnök szerint az európai vezetők sürgősen fel kell, hogy ébredjenek és felismerjék az Irán által jelentett globális veszélyt, amely drónok ezreit szállítja Oroszországnak és nukleáris fegyverprogramját is folytatja, miközben Izrael a Gázai övezetben és Irán ellen is védekezik - számolt be a Politico. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×