eur:
389.71
usd:
361.82
bux:
68443.23
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Novák Katalin: otthonteremtésre 211 milliárd, pénzbeli támogatásra 869 milliárd forint juthat jövőre

Otthonteremtésre az idei költségvetési forrás kétszerese, 211 milliárd forint, míg a családok pénzbeli támogatására 4 százalékkal több, 869,4 milliárd forint juthat jövőre - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériuma család- és ifjúságügyért felelős államtitkára keddi budapesti sajtótájékoztatóján.

Novák Katalin a jövő évi költségvetés családokat érintő várható változásait ismertetve jelezte, hogy a büdzsé tervezett számai már megvannak, és a törvényt az Országgyűlés várhatóan még a tavaszi ülésszakon elfogadja. Azt mondta: 2017 is az adócsökkentés és az otthonteremtés éve lesz, továbbá jövőre komoly bérrendezési programok is indulnak.

Felhívta a figyelmet arra, hogy Magyarországon arányaiban többet fordítanak a családok támogatására, mint átlagosan az OECD-tagállamokban. Míg utóbbiakban átlagosan a GDP 2,4 százalékát fordítják a családokra, Magyarországon ez az arány már tavaly elérte a 4 százalékot, és a következő években még tovább nő - közölte.

Az államtitkár azt hangoztatta, a családközpontú, családbarát kormányzás tükröződik majd a 2017-es költségvetési számokban is.

Novák Katalin ismertetése szerint a családok pénzbeli támogatásai az elmúlt években jelentősen emelkedtek, azok 2010-hez képest 43 százalékkal, összességében 260,9 milliárd forinttal nőttek.

A biztosítási alapú ellátások - a csecsemőgondozási díj, a gyermekgondozási díj és a gyermekápolási táppénz - előirányzata 2010-hez képest jövőre 34 százalékkal nő. Hozzátette: az idei évről a jövő évre 8 százalékos emelkedés szerepel a költségvetési tervezetben.

A családokat jövőre kedvezően érintő változások között említette az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentését, továbbá a kétgyermekes családok adókedvezményének bővítését. Ez utóbbi jövőre havi 30 ezer forint lesz, és a kormány célkitűzése szerint 2019-re havi 40 ezer forintra nő. Közlése szerint a kétgyermekesek adókedvezménye 350 ezer családot érint Magyarországon.

A tervezet szerint a családi adókedvezmények előirányzata - összességében - 2017-re 8 százalékkal nő, ez pedig 277 milliárd forintot jelent.

Novák Katalin azt is mondta, a kormány folytatja az elmúlt évtizedek legnagyobb otthonteremtési programját, ennek egyik fontos elemének nevezte a családok otthonteremtési kedvezményét (csok).

A csok vissza nem térítendő állami támogatás, összege 600 ezertől 10 millió forintig terjedhet, továbbá nagycsaládok esetében további akár 10 millió forint állami kamattámogatású kedvezményes hitel felvételét is lehetővé teszi - mondta.

Közlése szerint a - jövőre 211 milliárd forintos előirányzatú - otthonteremtési programban, az új építkezéseknél - az adott feltételek megléte esetén - továbbra is lehetőség lesz áfa-visszatérítésre, továbbá a program kiegészül a nemzeti otthonteremtési közösségek elemével.

Novák Katalin hozzátette: az előirányzat felülről nyitott, tehát a költségvetési keret az igényeknek megfelelően módosítható.

Az államtitkár azt is mondta, az ország kedvező gazdasági helyzete, a költségvetési mozgástér lehetővé teszi, hogy folytassák a több ágazatban megkezdett bérrendezést. Példaként említette a középfokú végzettségű bölcsődei gyermeknevelők bérrendezését.

Emlékeztetett arra is, hogy a felsőfokú végzettségű bölcsődei kisgyermeknevelőket, 900 dolgozót 2016 januárjával "emelték be a pedagógus-életpályába", ami számukra 40-60 ezer forintos havi béremelést jelentett.

Az államtitkár azt mondta, bízik abban, hogy a családbarát költségvetésnek köszönhetően egyre többen érzik azt, érdemes Magyarországon gyermeket vállalni és nevelni.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 6. 08:10
2024. május 6. 07:57
×
×
×
×