eur:
393.11
usd:
367.78
bux:
67042.09
2024. április 26. péntek Ervin
Ezzel etetik a gyerekeinket

Ezzel etetik a gyerekeinket

A menzareform előnyeiről és nehézségeiről tartanak a szakemberek kerekasztal beszélgetést. A Vendéglátóipari Munkaadók Országos Szövetségének alelnöke szerint a legnagyobb gondot a sómennyiség jelentős csökkentése jelentette. Sáfár Ferenc hozzátette: további változtatásokra van még szükség. Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet dietetikusa szerint az új menza bevezetése azért okozott gondot sok iskolában, mert voltak olyan intézmények, ahol nem fokozatosan vezették be az új ételeket.

A menzareform célja teljesen egyértelmű: az egészségesebb társadalom megteremtését tűzte ki céljául, amit jogosan az óvodában és az iskolában kell elkezdeni – idézte fel a Vendéglátóipari Munkaadók Országos Szövetségének alelnöke.

Közölte, hogy a szakma már két évvel ezelőtt elkezdte megfogalmazni a kritikai észrevételeit az EMMI-rendelettel kapcsolatban, többek között azt, hogy a sótartalom, a kálciumbevitel és a zöldségek biztosítása a megvalósítás oldalán problémákat vethet fel.

„Tavaly szeptember óta kötelező az EMMI-rendelet, amelynek a megítélése nagyon vegyes, többségében inkább negatív. Mert ha kevesebb sót, vagy semennyi sót sem használhatunk főzéskor, az ízek sokkal jellegtelenebbek, és ízetlenebbnek tűnik minden étel. Ez pedig rajtahagyta a nyomát a rendelet megítélésén” - részletezte Sáfár Ferenc.

A Vendéglátóipari Munkaadók Országos Szövetségének alelnöke elmondta azt is, hogy az EMMI-rendelet szabályozza a kalóriabevitelt, az energiabevitelt is, amelyen nagyon sok szakember sokáig dolgozott.

„Ez viszont szükségessé teszi olyan ételek bevezetését, olyan alapanyagok felhasználását, amelyekkel a gyerekek még nem találkoztak. Mivel ez egy folyamat, nem lehet átütő eredményt várni egy fél év vagy egy év alatt, hiszen az étkezési szokások megváltoztatása nem egyik napról a másikra történik” - mondta.

Sáfár Ferenc úgy látja, az étkeztetésbe bekerült új alapanyagok, és az, hogy minimálisra vagy nullára kellett csökkenteni a sómennyiséget, egymást erősítő hatások voltak.

A terveikkel kapcsolatban elmondta, hogy folytatják a munkát azért, hogy az élethez lehessen igazítani a rendelet sarkalatos kérdéseit.

Ezzel etetik a gyerekeinket

„A piacon ebben a szakmában részt vevő cégek nagyon sok esetben saját költségükön, saját energiájukat felhasználva szerveznek fórumokat szülőknek, diákoknak, tanároknak, hogy az EMMI-rendelet, illetve az egészséges életmód és az egészséges táplálkozás lényegéről felvilágosítsák őket” - tette hozzá.

„Nagyon bízunk abban, hogy lesz még változás a gyakorlathoz igazított EMMI-rendeletben” - fogalmazott a Vendéglátóipari Munkaadók Országos Szövetségének alelnöke.

A siker titka a fokozatosság

„A menzareform szeptemberi bevezetése óta folyamatosan voltak az ellenőrzések, vizsgálatok, amelyek azt bizonyították, hogy a reform jótékonyan hat a gyerekek egészségére” - ismertette az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet dietetikusa.

Az elismerte a szakértő is, hogy a rendeletnek sarkalatos pontja volt a sókérdés, de véleménye szerint azok az intézmények, amelyek már 2011 óta, az OTH ajánlástól fokozatosan bevezették az új ételeket, és odafigyeltek arra, hogy egészségesebben táplálkozzanak a gyerekek, ez nem okozott különösebb nehézséget.

Tapasztalataik szerint nagyobb nehézséget azoknál az intézményeknél okozott a rendelet bevezetése, amelyek drasztikusan, egyik napról a másikra oldották meg a változtatást.

„Nagyon sok helyen az új ételek bevezetését nem előzte meg egy olyanfajta oktatás, együttműködés, kóstoltatás, ami segítette volna a rendelet és az új ételsorok fogadtatását” - mondta Miháldy Kinga.

„Amikor a felméréseinkben azt tapasztaljuk, hogy kicsi gyerekeknél magas vérnyomás, cukorbetegség, és olyan betegségek jelennek meg, amelyek korábban az idősebb korosztály körében volt, ezek szorosan összefüggésbe hozhatók a táplálkozással. Ezért volt feltétlenül szükség a menzareformra” - indokolta a dietetikus.

Szerinte a legfontosabb, hogy megismerjék és elfogadják ezeket az ételeket a gyerekek, ami egy közös munka eredménye a szülő, a pedagógus, a gyerek és az étel szolgáltatója részéről.

„Korábbi tapasztalatunk az, és a felmérések eredményei is azt bizonyították, hogy a gyerekek nem fogyasztanak elegendő zöldséget, gyümölcsöt, és otthon a szülő nem figyel megfelelő módon. A gyerek meg tudja tanulni akár az iskolában, akár a közétkeztetés révén is, hogy mik az egészséges ételek” - közölte Miháldy Kinga.

„Ezért nagyon fontos az, hogy ha a szülő nehezebben partner, akkor segítsen az óvodapedagógus, az iskolapedagógus, vagy a bölcsődei gondozó. Minél kisebb korban tanítjuk meg a gyerekeknek, hogy mi az egészséges, mi a fontos, annál könnyebben szokja meg ezeket az ételeket, és elfogadóbban áll az új ételek megismeréséhez felnőttként is” - hangsúlyozta az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetének dietetikusa.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

A pénzügyi szektor sokkal jobban fel van készülve a különféle kibertámadásokra, mint az egészségügyi szolgáltatók – mondta az InfoRádióban Palicz Tamás egészségügyi kiberbiztonsági szakértő. Arról is beszélt, hogy az utóbbi időben előfordult, hogy bizonyos támadások után teljesen újra kellett szervezni egy-egy kórház vagy egyes estekben egy teljes régió működését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Szép csendben egy új háborúba csúszott Európa, amit még nem veszített el

Szép csendben egy új háborúba csúszott Európa, amit még nem veszített el

Uniós szintű ellenintézkedéseket javasolnak a kínai „Övezet és Út” kezdeményezéssel (BRI), valamint Oroszország terjeszkedésével szemben. Az Európai Bizottság számára készült jelentés szerint Kína a BRI révén növeli gazdasági és geopolitikai befolyását, valamint azt szorgalmazzák, hogy az EU-nak aktívabb és stratégiai megközelítést kell alkalmaznia nemzetközi partnerségeit illetően, ha diverzifikálni akarja ellátási láncait és kezelni akarja az olyan kihívásokat, mint a klímaválság által kiváltott migráció. A szerencse az, hogy az EU még nem veszítette el teljesen a titkos gazdasági háborút, ráadásul több pénzt sem kell elköltenie, csak uniós szintű összefogásra van szükség.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×