eur:
389.96
usd:
362.97
bux:
68070.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Ma ne csússzunk el, holnaptól jobb lesz!

Tarlós István főpolgármester elrendelte a szmogriadó tájékoztatási fokozatát, mert magas Budapesten a levegő szállópor tartalma - mondta az InfoRádióban Beregszászi Tímea, az Országos Közegészségügyi Központ Levegőhigiénés Osztályának vezetője. Az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa elmondta, a csapadék, a köd és az érkező enyhébb idő javítja a légszennyezési értékeket, kedden már jóval kevesebb helyen kell csapadékra számítani, mint ma.

Budapesten a levegő védelméről szóló kormányrendelet értelmében el kellett rendelni a szmogriadó tájékoztatási fokozatát. Ezt akkor kell megtenni, ha két egymást követő napon a kisméretű részecske (PM10) huszonnégy órás átlagkoncentrációja meghaladja 75 mikrogramm/köbmétert legalább három mérőállomáson és a meteorológiai előrejelzés alapján nem várható javulás az időjárásban - ismertette az Országos Közegészségügyi Központ Levegőhigiénés Osztályának vezetője.

Beregszászi Tímea kifejtette, hogy erre a légszennyező anyagra az jellemző, hogy főleg ősszel, télen, szélcsendben, alacsony légmozgás esetén jelenik meg. Néhány esetben inverziós helyzet alakul ki, tehát a magassággal nem csökken, hanem nő a hőmérséklet és egy záróréteg alakul ki, nem tud kicserélődni, felhígulni a levegő. A PM10 kialakulásában a szilárd tüzelőanyagok égetése, tehát a téli időszakban jellemző fűtés is szerepet játszik. A részecskék több napig jelen vannak a levegőben, ezért ha csapadékosabb is az időjárás, idő kell, amíg kitisztul.

Arról, hogy kire hat leginkább a szálló por magas koncentrációja, az Országos Közegészségügyi Központ Levegőhigiénés Osztályának vezetője elmondta, hogy a szív-, érrendszeri, valamint légzőszervi betegségben szenvedők, az idősek és a gyerekek életét nehezíti leginkább a szennyezettség. Veszélyeztetettek a kismamák is.

Budapesten és másik öt városban már az egészségtelen kategóriát is elérte a légszennyezettség mértéke, tehát az egészséges embereken jelentkezhetnek tünetek: szemviszketés, orrviszketés, köhögés, nehézlégzés, valamilyen felső-légúti megbetegedés.

Beregszászi Tímea azt tanácsolja, lehetőség szerint kevés időt töltsünk a szabadban, az egészséges emberek se végezzenek kinti nehéz fizikai munkát és sporttevékenységet.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa az InfoRádióban elmondta, hogy a csapadék, a köd és az érkező enyhébb idő javítja a légszennyezési értékeket. Jenki Szilvia hozzátette: a délelőtti havazást sok helyen ónos eső válthatja fel, kedden már jóval kevesebb helyen kell csapadékra számítani, mint ma.

"A PM10 koncentrációjának napi átlaga sokfelé a tájékoztatási határérték felett alakul, de az időszakos csapadék hatására mennyisége a nap folyamán jó eséllyel fokozatos csökkenést mutat. Keddre virradóra sokfelé köd képződik, ez további kismértékű javulást okozhat a levegő minőségében, de azért a szálló por koncentrációja még holnap is több helyütt az egészségügyi határérték fölött marad kissé. A következő napokban további lassú javulás valószínű, mivel gyakran megélénkül, időnként meg is erősödik majd a dél-nyugati, később a nyugati, észak-nyugati szél" - jelezte az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa.

"Eleinte sokfelé okoz csapadékot egy kelet felé vonuló melegfront, a nyugati megyékben már inkább eső, a középső országrészben eleinte eső, ónos eső, havas eső, havazás is várható. Az észak-keleti tájakon zömében havazás várható. Az éjszakai órákban, ahogy nyugat felől érkezik az enyhébb levegő, keleten a havazást egyre inkább ónos eső, havas eső váltja fel. Kedden az észak-keleti tájakon már inkább eső, ónos eső eshet, de jóval kevesebb helyen várható csapadék, mint ma" - mondta Jenki Szilvia.

Budapesten hétfőn és éjszaka is számítani kell ónos esőre, a kezdeti havazást válthatja fel, kedden napközben számottevő csapadék már nem várható.

Hanganyag: Fehér Anna Magda

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×