INFORÁDIÓ 

2018. március 20. kedd
Klaudia

Rengeteg ragadozó madarat mérgeztek meg

Infostart / InfoRádió
Miközben a természetvédelmi szakemberek a XIII. Országos Sasszinkron keretében az itthon telelő ragadozómadarak számbavételén és védelmén fáradoznak, mások hol szándékosan, hol felelőtlenségből tovább tizedelik az állományukat - számolt be hírlevelében a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület.

Bár még csak három hét telt el a 2016-os évből, a mérgezésekben elpusztult védett madarak száma lassan máris eléri az egész tavalyi év mérlegét. Három, szándékosan ragadozók ellen irányuló eset során, három különböző megyében összesen 40 egerészölyv, 9 holló, 1 macskabagoly, 7 róka, 1 kutya és 1 macska teteme, valamint 19 mérgezett csalétek került elő a helyszínelések során.

A tetemek - és különösen a sokszor apró csalétkek megtalálásában - a három illetékes nemzetipark-igazgatóság természetvédelmi őrszolgálata mellett fontos szerepet játszott a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) speciális méreg- és tetemkereső kutyás egysége, nagyban segítve ezzel a rendőrség munkáját.

Részben ennek is köszönhető, hogy az egyik kirívó eset után történt meg azonnal a házkutatás a gyanúsítottnál, és itthon először sikerült "forró nyomon" megtalálni a mérgezéshez használt, feltételezhetően betiltott vegyi anyagokat. Az illetékes rendőrkapitányságok mindhárom esetben nyomozást indítottak a tettesek felkutatása érdekében.

Az elkövetők komoly büntetésre is számíthatnak, hiszen a feltételezett tettesek méreggel való visszaélés (elzárás), természetkárosítás (5 évig terjedő szabadságvesztés), állatkínzás (2 évig terjedő szabadságvesztés) és orvvadászattal (3 évig terjedő szabadságvesztés) is gyanúsíthatóak.

2014-ben - egy európai szinten is egyedülálló, több mint 150 sast és 400 egyéb védett madarat elpusztító 10 éves mérgezési hullám után - biztatóan kevés, 15 védett madár pusztult el itthon mérgezés miatt, és köztük egyetlen parlagi sas sem volt.

A 2015-ös évben már ismét megnőtt a szándékos ragadozó mérgezések száma, amelyek következtében 61 védett madár pusztult el bizonyítottan, köztük 5 fokozottan védett parlagi sas és 7 rétisas. Négy gyanúsítottat is sikerült a rendőrségnek bíróság elé állítani.

Bár idén fokozottan védett sas még nem esett bizonyítottan mérgezés áldozatául, az esetek kirívóan magas száma komoly aggodalomra ad okot, ezért a természetvédelmi őrszolgálat, a rendőrség és az MME kutyás egysége részéről fokozott ellenőrzések veszik kezdetét szerte az országban - áll az egyesület hírlevelében.

Az idei esetek eddigi statisztikája:
- Bács-Kiskun megye (Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság): 14 egerészölyv, 3 róka, 1 kutya, 12 csalétek
- Pest-megye (Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság): 3 egerészölyv, 2 róka, 3 csalétek
- Veszprém megye (Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság): 23 egerészölyv, 9 holló, 1 macskabagoly, 2 róka, 1 macska, 4 fácán csalétek, 1 galamb csalétek

Összesen: 40 egerészölyv, 9 holló, 1 macskabagoly, 7 róka, 1 kutya, 1 macska, 20 csalétek; az okozott természetvédelmi kár értéke összesítve 1 500 000 Ft.

A címlapról ajánljuk