eur:
393.04
usd:
366.24
bux:
66865.68
2024. április 26. péntek Ervin

Kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen Brüsszel - a nap hírei

Európába érkező terrorista csoportok veszélyére figyelmeztetett a miniszterelnök. Meghalt a párizsi merényletek feltételezett fő szervezője.

Kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen az Európai Bizottság a paksi atomerőmű bővítésével kapcsolatban. A brüsszeli végrehajtó testület azt kifogásolja, hogy Magyarország versenyeztetés nélkül, nem átlátható folyamat részeként ítélte oda a két új reaktorblokk építésére és két másik korszerűsítésére vonatkozó megbízást. A bizottság úgy ítéli meg, hogy ez nincs összhangban az uniós közbeszerzési előírásokkal. Az illetékes brüsszeli szóvivő kitérő választ adott arra a kérdésre, hogy a bizottság elrendelte-e a projekthez kapcsolódó közbeszerzések felfüggesztését.

Magyarországnak joga van unión kívüli országokkal megállapodni - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter a brüsszeli lépés után. Lázár János szokásos tájékoztatóján hangsúlyozta: a kormány kész bíróság elé vinni az ügyet, de arra is, hogy a következő két hónapban egyeztetéseket folytasson a 12 milliárd eurós beruházásról. Kijelentette: Magyarország garantálja, hogy a projekt 60 százalékának erejéig magyar és más uniós vállalkozások is bekapcsolódhassanak. Emlékeztetett arra, hogy jelenleg nincs olyan atomenergetikai fejlesztés Európában, amit tendereztettek volna.

Az Európát gyengíteni akaró különböző terroristacsoportok telepedtek rá a menekülthullámra - erről szintén a Miniszterelnökséget vezető miniszter beszélt. Lázár János hangsúlyozta ugyanakkor, hogy Magyarország az egyik legbiztonságosabb uniós tagállam, ami bevándorlási politikájának köszönhető. Szólt arról is, hogy egyeztetni akar a kormány a Magyar Bankszövetséggel a Quaestor-ügyben mielőtt az érintett jogszabály visszakerül a parlament elé. Hozzátette: a kabinet értelmezése szerint az Alkotmánybíróság jóváhagyta a bankok bevonását a teherviselésbe. Azt is közölte: jóváhagyta a kormány Budapest és Pest megye szétválását 2020-tól, de annak módjáról nem döntött.

A miniszterelnök szerint a terrortámadások miatt komolyan kell venni, hogy az Európai Unióba olyan háborús területről érkeznek emberek, amelyekkel a különböző tagállamok hadban állnak. Orbán Viktor a NATO főtitkárával folytatott budapesti megbeszélés után arra figyelmeztetett, hogy az érintett területekről diverzáns csoportokat küldhetnek Európába, és ennek az eredménye a terror. Az észak-atlanti katonai szövetség vezetője azt mondta: a párizsi terrortámadások nemcsak ártatlan emberek, hanem alapvető értékek, a nyitott, demokratikus társadalmak ellen is irányultak, és ezeket meg kell védeni.

Magyarország és Kína képviselői jóváhagyták a Budapest-Belgrád vasútvonal felújításáról szóló kormányközi megállapodást. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter elmondta: a szerződést várhatóan a Kína és a közép-, illetve kelet-európai országok csúcstalálkozóján jövő héten írják alá, majd a magyar kormány benyújtja a megállapodást a Parlamentnek ratifikációra, és lefolytatja a szükséges egyeztetéseket az Európai Bizottsággal.

A feketegazdaság visszaszorítását segítő további lépésekre készül a kormány - jelentette be a nemzetgazdasági miniszter. Varga Mihály azt mondta: kiterjesztik az online pénztárgépek bevezetését a szolgáltató cégekre is, így kötelező lesz ilyen szerkezetet használni az autószervizekben, a taxiknál, valamint a konditermek, a wellness és a pénzváltás területén.

Jövőre ismét bővül a családtámogatási rendszer - jelentette be a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár. Az erre vonatkozó előterjesztésről ma tárgyalt az Országgyűlés. Novák Katalin a változó családtámogatási formák közül a 2014-ben bevezetett gyed extrát emelte ki, amely munka mellett is lehetővé teszi a családtámogatás folyósítását, és amely január elsejétől már nem a gyermek egyéves, hanem féléves korától vehető igénybe.

Meghalt a párizsi merényletek feltételezett fő szervezője. Franciaország hivatalosan is megerősítette, hogy Abdelhamid Abaaoud is azok között a terroristák között van, akiket Saint-Denis-ben öltek meg. Párizs elővárosában szerdán 3 merénylővel végeztek a rendőrök. Közben három hónappal, február végéig meghosszabbította a rendkívüli állapotot a francia nemzetgyűlés. A szenátus pénteken szavaz a javaslatról

Négy balkáni állam is visszafordítja a gazdasági migránsokat határairól. Már mintegy ezer migránst fordítottak vissza a szerb-macedón határról. Szerbia és Macedónia után Szlovénia, majd Horvátország is úgy döntött, hogy mostantól csak a fegyveres harcok sújtotta Szíriából, Irakból és Afganisztánból fogad menedékkérőket.

Nem jogerősen huszonkét év fegyházra ítélték a kaposvári dohánybolti eladó megölésével vádolt férfit. Az áprilisban történt bűncselekmény elkövetésekor 19 éves sántosi férfira a kora miatt a kiszabható legsúlyosabb büntetés 25 év fegyház.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×