eur:
394.7
usd:
370.19
bux:
65162.43
2024. április 19. péntek Emma

Szijjártó: transzatlanti-orosz együttműködés kell a szíriai polgárháború lezárásához

A transzatlanti közösség és Oroszország együttműködésére van szükség a szíriai polgárháború mielőbbi lezárásához, amely nélkül elviselhetetlen bevándorlási nyomás fog hárulni a jövőben Európára - jelentette ki csütörtökön telefonon az MTI-nek Szijjártó Péter Nicosiából, ahol a ciprusi kormány tagjaival a migrációs válságról és a kétoldalú gazdasági kapcsolatok fellendítéséről tárgyalt.

A miniszter elmondta: ciprusi hivatali kollégájával, Joannisz Kaszulidesszel egyetértettek abban, hogy minél később következik be a szíriai konfliktus lezárása, illetve minél később ér el sikereket a nemzetközi közösség az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet elleni harcban, annál több bevándorló érkezik Európába.

A menekültválság megoldása Ciprusnak is rendkívül fontos, hiszen Szíriából és Libanonból viszonylag rövid tengeri úton el lehet érni a szigetországot - mutatott rá Szijjártó Péter, megjegyezve, hogy nemrég rövid időn belül három, menekülteket szállító hajó is érkezett Ciprusra. Hozzátette: kollégájával egyetértettek abban is, hogy európai szinten akkor lehet majd a bevándorlási válság megoldásáról beszélni, ha Európa ismét képes lesz külső határainak megvédésére.

Kérdésre válaszolva Szijjártó Péter elmondta, hogy Magyarország a szigeten egy országot, a Ciprusi Köztársaságot ismeri el, és szerinte bizonyos feltételek teljesülése esetén az európai és török kapcsolatok dinamizálását nem akadályozza majd Nicosia.

A kétoldalú kapcsolatokról szólva Szijjártó Péter kiemelte, hogy új fejezet indulhat az együttműködésben a két országot az utóbbi években ért gazdasági kihívások után. A külügyminiszter ennek érdekében tárgyalt a ciprusi kereskedelmi és iparkamara vezetőivel, továbbá felhívta a figyelmet arra, hogy az Eximbanknál egy 20 millió dolláros hitelkeret nyílt meg a magyar-ciprusi vállalatközi együttműködés ösztönzésére. A tárcavezető elmondta, hogy Magyarország a prémium kategóriás élelmiszerek és különböző gépalkatrészek exportjában látja a gazdasági kapcsolatok erősítésének lehetőségét.

Szijjártó Péter kitért arra, hogy a Ciprus felségvizein nemrég felfedezett gázmező jövőbeli kitermelése az energiabiztonság egyik összetevőjét jelentheti Magyarországnak és más közép-európai országoknak. Mint hangsúlyozta, ez a lehetséges energiaforrás azért is különösen fontos, mert az Európai Bizottság nyomásgyakorlása következtében a Déli Áramlat gázvezeték nem tud megépülni, és a közép-európai energiabiztonság még mindig nincs garantálva 2019 utánra.

A külügyminiszter a nap folyamán meglátogatja azt a 77 magyar katonát, akik az ENSZ ciprusi békefenntartó missziójában (UNFICYP) szolgálnak. Mint mondta, biztosította kollégáit arról, hogy Magyarország a jövőben is fenntartja ezt a szerepvállalását.

Szijjártó Péter a ciprusi fővárosból Athénba utazik tovább, ahol pénteken a görög külügyminiszterrel folytat megbeszélést.

Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt.
VIDEÓ
Katonai csapás érte Iránt, botrány van Izraelben – Közel-keleti háborús híreink pénteken

Katonai csapás érte Iránt, botrány van Izraelben – Közel-keleti háborús híreink pénteken

Az iráni FARS hírügynökség szerint három robbanást lehetett hallani Iránban Iszfahán tartományban egy katonai bázison, ahol vadászgépek állomásoznak. Egy amerikai tisztviselő azt mondta, hogy Izrael mért csapást Iránra, a létesítmény nem nukleáris volt. Az iráni légvédelmet aktiválták. Napközben kétértelmű nyilatkozatok születtek azzal kapcsolatosan, valóban Izrael támadott-e, Teherán eddig nem vádolta ezzel meg a zsidó államot, a Hamász viszont igen. Közben Szíriát is támadás érte.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×