INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

Palkovics: "aki akarja, meg is szerezheti a diplomáját"

Infostart / InfoRádió
A kormány kitolja a diplomaszerzés határidejét az egyetemet korábban elhagyott tanulók számára - jelentette ki a felsőoktatásért felelős államtitkár. Palkovics László hozzátette: 2018 szeptemberéig záróvizsgázhatnak azok, akik 2006 előtt kezdték meg tanulmányaikat, de csak az abszolutóriumig jutottak. Az államtitkár megerősítette: hamarosan döntenek a Testnevelési Egyetem leégett kampuszának sorsáról.

Novemberben kerülhet a kormány elé a Testnevelési Egyetem új kampuszáról, és a leégett sportcsarnok pótlásáról szóló részletes tervezet - erősítette meg az InfoRádió értesüléseit a felsőoktatásért felelős államtitkár online fogadóóráján. Palkovics László hozzátette: a kormányülésen első olvasatban már tárgyalták a leégett épület és az egyetem tervezett új kampuszának ügyét, a két problémára együtt keresnek megoldást, azaz a leégett csarnokot már az új kampusz keretein belül pótolnák, addig pedig más egyetemeken, sportlétesítményekben biztosítják a szükséges infrastruktúrát. Mocsai Lajos, a Testnevelési Egyetem rektora a kormányülés után így számolt be erről az InfoRádiónak.

"Ez a támogatás nagyon alapos, kiterjedő és részletes további tanulmányt igényel, amit november végéig vagyunk kötelesek benyújtani a kormánynak. Nagyon lényeges, hogy a Testnevelési Egyetem területbeli, funkcióbeli, működésbeli, tekintélyéhez méltó, sport-, illetve oktatási, illetve kutatási felület együttes megoldására történő tervet támogatott, támogat és fogad el a kormány."

Palkovics László egy másik kérdésre adott válaszában úgy fogalmazott: további haladékot kapnak azok a hallgatók, akik nem fejezték be felsőoktatási tanulmányaikat, ám hosszabb kihagyás után elvégeznék az egyetemet. A kormány módosítja az eredeti törvénymódosításban szereplő dátumot, így akik 2006 szeptembere előtt kezdték meg felsőoktatási tanulmányaikat, abszolutóriumot szereztek, de diplomát nem, 2018 szeptemberéig tehetnek záróvizsgát. Azok pedig, akik még nem szereztek abszolutóriumot, 2016 szeptemberéig megtehetik ezt. Palkovics László szerint így - idézem - "aki akarja, az meg is szerezheti a diplomáját".

Hozzátette: az eredeti szűk határidő néhány száz hallgatót érintett volna, tudomása szerint azonban az intézményeknél csak néhányan jelentkeztek. Az iskolák folyamatosan próbálják a rendszerükben lévő, de nem aktív hallgatókat elérni és értesíteni őket a jogszabályi változásokról.

Hanganyag: Seres Gerda

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk