eur:
393.75
usd:
369.28
bux:
65681.32
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Palkovics: "aki akarja, meg is szerezheti a diplomáját"

A kormány kitolja a diplomaszerzés határidejét az egyetemet korábban elhagyott tanulók számára - jelentette ki a felsőoktatásért felelős államtitkár. Palkovics László hozzátette: 2018 szeptemberéig záróvizsgázhatnak azok, akik 2006 előtt kezdték meg tanulmányaikat, de csak az abszolutóriumig jutottak. Az államtitkár megerősítette: hamarosan döntenek a Testnevelési Egyetem leégett kampuszának sorsáról.

Novemberben kerülhet a kormány elé a Testnevelési Egyetem új kampuszáról, és a leégett sportcsarnok pótlásáról szóló részletes tervezet - erősítette meg az InfoRádió értesüléseit a felsőoktatásért felelős államtitkár online fogadóóráján. Palkovics László hozzátette: a kormányülésen első olvasatban már tárgyalták a leégett épület és az egyetem tervezett új kampuszának ügyét, a két problémára együtt keresnek megoldást, azaz a leégett csarnokot már az új kampusz keretein belül pótolnák, addig pedig más egyetemeken, sportlétesítményekben biztosítják a szükséges infrastruktúrát. Mocsai Lajos, a Testnevelési Egyetem rektora a kormányülés után így számolt be erről az InfoRádiónak.

"Ez a támogatás nagyon alapos, kiterjedő és részletes további tanulmányt igényel, amit november végéig vagyunk kötelesek benyújtani a kormánynak. Nagyon lényeges, hogy a Testnevelési Egyetem területbeli, funkcióbeli, működésbeli, tekintélyéhez méltó, sport-, illetve oktatási, illetve kutatási felület együttes megoldására történő tervet támogatott, támogat és fogad el a kormány."

Palkovics László egy másik kérdésre adott válaszában úgy fogalmazott: további haladékot kapnak azok a hallgatók, akik nem fejezték be felsőoktatási tanulmányaikat, ám hosszabb kihagyás után elvégeznék az egyetemet. A kormány módosítja az eredeti törvénymódosításban szereplő dátumot, így akik 2006 szeptembere előtt kezdték meg felsőoktatási tanulmányaikat, abszolutóriumot szereztek, de diplomát nem, 2018 szeptemberéig tehetnek záróvizsgát. Azok pedig, akik még nem szereztek abszolutóriumot, 2016 szeptemberéig megtehetik ezt. Palkovics László szerint így - idézem - "aki akarja, az meg is szerezheti a diplomáját".

Hozzátette: az eredeti szűk határidő néhány száz hallgatót érintett volna, tudomása szerint azonban az intézményeknél csak néhányan jelentkeztek. Az iskolák folyamatosan próbálják a rendszerükben lévő, de nem aktív hallgatókat elérni és értesíteni őket a jogszabályi változásokról.

Hanganyag: Seres Gerda

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
Megint ütöttek egyet a forinton

Megint ütöttek egyet a forinton

Szerdán gyengült a dollár ez elmúlt napok jelentős erősödését követően, ez pedig a forintnak is segített: az euróval szemben a 393-as, a dollárral szemben pedig egészen a 368-as szintekig erősödött vissza a magyar fizetőeszköz. Ezt követően csütörtök reggel is tovább tudott erősödni a forint, egészen 392-ig jutott az euróval szemben, itt azonban elfogyott a lendület és már délelőtt 394 közelébe visszaütötték a magyar fizetőeszközt. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×