eur:
395.02
usd:
370.98
bux:
65376.72
2024. április 19. péntek Emma

Tüntettek a Quaestor-károsultak

A Legfőbb Ügyészség előtt tüntettek a Quaestor-károsultak.

Nagyjából 40-en tüntettek a Quaestor-károsultak a Legfőbb Ügyészség épülete előtt teljes kártalanításukat követelve.

"Hogy ismételten felhívjuk a figyelmet arra, hogy a Quaestor-törvény szerinti kifizetési határidő augusztus 6-án lejárt."

Ugyanis bár 6 millió forintig a Befektető-védelmi Alap október 15-éig a jogosultak 98 százalékát, 31078 ügyfelet kártalanított hiányzó kötvényei miatt - tehát a Beva átutalt összesen 86,1 milliárd forintot a kifizetéseket intéző OTP-nek -, az ezen felüli kártalanítási igények rendezését biztosító, az Országgyűlés által elfogadott törvényt többen is megtámadták az Alkotmánybíróságon, így a Quaestor-alap jelezte, hogy az alkotmánybírósági eljárás miatt nem tudott hitelhez jutni sem a MNB-től, sem a piacról, tehát még nem tudta kifizetni a 20 és 100 ezer euró közötti kártalanítási összegeket. Ezt követelik a károsultak - közölte Himmer Éva, a demonstráció egyik szervezője.

"Addig fogunk menni, amíg a pénzünkhöz hozzá nem fogunk jutni."

A demonstráció végén a tüntetők egy több mint 20 kérdést tartalmazó levelet adtak át - Polt Péter legfőbb ügyésznek címezve - az ügyészség munkatársának.

Az Alkotmánybírósághoz a Quaestor-törvény miatt magánszemélyek és pénzintézetek is fordultak. Előbbiek részben azt kifogásolják, hogy jelentős eltérések vannak a kártalanításban, a pénzintézetek beadványai pedig a jogállamiság és a tulajdon védelmére hivatkozva kifogásolják, hogy befizetéseikkel hozzá kell járulniuk a kárrendezési alaphoz.

Tehát a vita végére az Alkotmánybíróság döntése tehet pontot és szintén e döntéstől függ, hogy számíthatnak-e további, a 6 millió forint feletti kártérítésre a Quaestor egykori ügyfelei az elvesztett, magas hozamú és kockázatosnak tartott befektetéseik után. Az Alkotmánybíróság tegnap (kedden) kezdte tárgyalni az ügyet.

A jegybank március 10-én függesztette fel részlegesen a Quaestor Értékpapír Zrt. tevékenységi engedélyét és rendelt ki felügyeleti biztost az észlelt szabálytalanságok miatt. A Quaestor-csoport kötvénykibocsátó cége, a Quaestor Financial Hrurira Kft. előző este jelentett öncsődöt. A felügyeleti szerepet is ellátó jegybank vizsgálata szerint a Quaestor Értékpapír Zrt. mintegy 210 milliárdos vállalati kötvénykibocsátásából 150 milliárd fiktív volt. Az ügyben nyomozás indult, amelyben március végén három gyanúsítottat, köztük Tarsoly Csabát, a cégcsoport vezetőjét letartóztatták.

Hanganyag: Sigmond Árpád

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Összeállt, hogy kik fogják kimondani a történelmi ítéletet Donald Trumpról

Összeállt, hogy kik fogják kimondani a történelmi ítéletet Donald Trumpról

Csütörtökön összeállították a 12 főből álló esküdtszéket Donald Trump volt amerikai elnök New York-i büntetőperében, amely az első büntetőtárgyalás az ellene folyamatban lévő összesen négy közül. Két korábban kiválasztott esküdtet azonban haza kellett küldenie a bíróságnak, miután mégsem feleltek meg a kritériumoknak. Bár ma még további póttagokat fognak választani, hétfőn előreláthatólag elkezdődhet a per a nyitóbeszédekkel - írja a CNN.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×