INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

Vasárnapi boltzár - azok is szólaljanak meg, akik támogatják a törvényt

InfoRádió / MTI
A vasárnapi boltzárral kapcsolatban népszavazást kezdeményező magánszemély azt szeretné, ha azok is megszólalnának, akik támogatják a törvényt.

Simonné Gercsényi Gabriella az MTI-nek kedden úgy nyilatkozott, azt szeretné, hogy azok is megszólalnának egy népszavazáson, akik támogatják a törvényt, "mert tudom, hogy ők sokan vannak".

Ezért kezdeményezett pozitív kérdést, mert az mindenkit mozgósít, támogatókat és ellenzőket egyaránt - tette hozzá.

A Kúria kedden a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) határozatait helybenhagyva elutasította azokat a felülvizsgálati kérelmeket, amelyeket a vasárnapi munkavégzés tilalmára vonatkozó népszavazási aláírásgyűjtő ívek hitelesítése érdekében nyújtottak be. Ezután nyílt meg a lehetőség új kezdeményezések benyújtására a témában, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) tájékoztatása szerint kedden már ketten is nyújtottak be népszavazási kérdést a vasárnapi pihenőnappal kapcsolatban. Az NVI nyilvántartása szerint az elsőként érkezett kérdés Simonné Gercsényi Gabriella magánszemélyé, a második Harangozó Tamásé, az MSZP frakcióvezető-helyetteséé.

A magánszemély kérdése úgy hangzik: "Egyetért-e Ön azzal, hogy a kiskereskedelmi üzletek vasárnap zárva tarthassanak?", a szocialista politikusé pedig úgy, hogy
"Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés semmisítse meg a kiskereskedelmi szektorban történő vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló 2014. évi CII. törvényt?"

Az NVI internetes tájékoztató oldalának adataiból az derül ki, az NVI elnöke várhatóan szerdán vagy csütörtökön dönt arról, hogy a kérdések megfelelnek-e a formai előírásoknak és az NVB elé terjeszthetőek-e. Az NVB az elsőként benyújtott kérdést fogja elbírálni, a testületnek 30 napja van a kérdés hitelesítésére.

Simonné Gercsényi Gabriella az MTI-nek azt mondta: "a sorrendet illetően pedig egyszerűen szerencsém volt".

A címlapról ajánljuk