eur:
393.5
usd:
366.87
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk

Elmarasztalta Magyarországot Strasbourg

Elmarasztalta Magyarországot a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága, amiért a magyar hatóságok 2011-ben nem vizsgáltak ki megfelelően egy rasszista támadást. A bíróság a megvert szegedi fiatalnak 10 ezer eurós kártérítést ítélt meg.

Egy szegedi szórakozóhelyről a barátnőjével indult hazafelé a felperes férfi, amikor roma származása miatt egy háromfős társaság belekötött. A strasbourgi bíróság közleménye szerint itt avatkozott közbe a magát rendőrnek nevező támadó, akiről később kiderült, hogy a büntetés végrehajtásnál dolgozik. A verekedésnek az vetett véget, hogy az akkor 19 éves áldozat segítségére sietett három barátja.

Az eset után a fiatal férfit, a rendőröket értesítő barátnőjét és a támadót is egy rendőrőrsre szállították. Az áldozat sérelmezte, hogy bár mindketten szereztek sérüléseket, csak a támadóját vizsgálta meg orvos, az ő sérüléseit két nappal később egy háziorvos rögzítette.
Eredeti feljelentéséhez a megtámadott férfi egy közösségi oldalra feltöltött tartalmakat is csatolt, amelyekben a támadó többek között azt írta, hogy előző éjjel fejbe rúgott egy földön fekvő cigányt.

A támadó férfi ellen közösség tagja elleni erőszak miatt indított eljárást az ügyészség, de végül a rasszista indíttatást a vádhatóság nem találta igazoltnak, ezért megszüntette ezt az eljárást. A férfit végül garázdaság miatt ítélték el, és egy év próbaidőre bocsátották. A sértett azért fordult a strasbourgi bírákhoz, mert szerinte a magyar hatóságok nem tettek meg minden szükséges intézkedést, hogy a támadás rasszista indíttatását megállapíthassák.

A strasbourgi bírák ítélete szerint a magyar hatóságok megsértették az Emberi Jogok Európai Egyezményében lefektetett diszkrimináció tilalmát a megalázó vagy embertelen bánásmódot tiltó passzussal összefüggésben - mondta az InfoRádiónak Udvari Márton, a sértettet képviselő Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda ügyvédje.

"Nagyon egyszerűen úgy foglalható össze, hogy mulasztottak a magyar hatóságok - egész pontosan az ügyészség - akkor, amikor nem folytatott le megfelelő nyomozást, nem értékelte megfelelően azokat a bizonyítékokat, amelyek arra mutattak rá, hogy a támadás, ami a fiatalembert érte, valójában egy rasszista, romaellenes támadás volt" - fogalmazott az ügyvéd.

Az Emberi Jogok Európai Egyezményének megsértéséért a bíróság 10 ezer euró kártérítést ítélt meg a megvert szegedi férfinak - tette hozzá Udvari Márton.

"Azt gondolom, hogy az ítélet ellen fellebbezés nincsen. Bizonyos esetekben lehet még fordulni a bíróság nagy kamarájához, de az csak kivételes eset. Valójában ez a döntés így végleges" - mondta az ügyvéd.

A Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda ügyvédje az InfoRádiónak azt mondta: nem lehettek biztosak a beadvány sikerében, mégis fontosnak tartották, hogy felkarolják az ügyet, mert egyáltalán nem egyedi esetről van szó.

Ha a magyar állam mégis fellebbezne, két hónapja van rá.

Hanganyag: Seres Gerda

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×